Reclamă

Gazda unor mari concerte, o arenă din Coventry, a fost recent locația Campionatului britanic de Rubik „speedcubing”, unde 500 de participanți din locuri îndepărtate precum Mongolia și Canada s-au întrecut în a rezolva cuburi puzzle cu o viteză excepțională, conform relatării BBC. Adolescentul James Alonso a obținut prima poziție în proba principală, rezolvând un cub clasic de 3×3 în medie de 6,3 secunde.

Popularitatea speedcubing-ului a început încă din anii ’80, cu recordul mondial de o singură rezolvare menținându-se la 3,13 secunde, deținut de Max Park din SUA. Vânzările globale de cuburi Rubik au cunoscut o creștere semnificativă în 2023, atingând 86,6 milioane de dolari, o creștere de 13,5% față de anul anterior.

Oamenii de știință recunosc speedcubing-ul nu doar ca pe un hobby captivant, dar și ca o activitate benefică pentru sănătatea mintală. Polina Beloborodova de la Centrul pentru Minți Sănătoase al Universității Wisconsin-Madison afirmă: „Speedcubing-ul oferă o combinație unică de provocare cognitivă, [alături de] conexiune socială și realizări personale”. În completare, Dr. Julia Christensen de la Institutul Max Planck subliniază că această activitate poate genera emoții estetice, oferindu-le oamenilor experiențe transformatoare.

Starea de „flux” menționată de experți este un aspect frecvent întâlnit printre practicanții speedcubing-ului, ca Nicholas Archer, câștigător al probei cu o singură mână, experimentând această stare automată și meditativă. Ian Scheffler, autorul cărții „Cracking the Cube”, descrie această stare ca pe un echilibru între gândire și reacție instinctivă.

Speedcubing-ul funcționează și ca o evadare din agitația zilnică, capacitatea de ordonare a cubului devenind un calmant pentru minte, potrivit Dr. Christensen. Competitorii simt că această practică oferă scop și sens, motiv pentru care atrage participanți de diferite vârste și genuri, chiar dacă predomină tinerii și bărbații.

În ciuda beneficiilor imediate, efectele pe termen lung ale speedcubing-ului asupra memoriei rămân neclare. Dr. Toby Wise menționează că, în timp ce rezolvarea cubului antrenează creierul să conceapă diverse soluții, nu există dovezi care să susțină îmbunătățiri pe termen lung ale capacităților cognitive.

În concluzie, speedcubing-ul, prin combinarea sa de competență și socializare, contribuie nu doar la bunăstarea hedonică, dar și la cea eudemonică, promovând o stare generală de bine. Totuși, deși stimulează sănătatea mintală, nu se întrevăd beneficii mai ample asupra funcționării cognitive.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro