Reclamă

Cercuri de fum aproape perfecte, cu diametre de până la 200 de metri, au fost observate ieșind din vulcanul Etna, situat în estul Siciliei, marcând un fenomen rar ce captează atenția încă de la începutul săptămânii trecute. Acest spectacol natural fascinant nu este un fenomen izolat, mai mulți vulcani în lume, inclusiv Stromboli și Eyjafjallajökull din Islanda, fiind cunoscuți pentru producerea unor astfel de cercuri de fum.

Conform declarațiilor unui ghid de pe Etna, Giuseppe Barbagallo, citate de Reuters, formarea acestor cercuri este rezultatul apariției unui nou crater în craterul de sud-est al vulcanului, la peste 3.500 de metri altitudine. „Acest crater nou are o gură perfect rotundă, pe care ies mai multe inele vulcanice”, explică Barbagallo.

Explicații științifice pentru acest fenomen vin și din partea vulcanologului Jacques-Marie Bardintzeff, de la Universitatea Paris-Saclay, intervievat de TF1. El atribuie formarea cercurilor de fum morfologiei specifice a craterului şi conductei, variațiilor de presiune și compoziției gazelor care sunt expulzate. „Se reunesc mai mulți factori și fac în final o mică minune”, menționează Bardintzeff.

Deși spectaculoasă, apariția acestor inele de fum nu prezice o erupție viitoare. Etna rămâne un vulcan activ ce emite regulat lavă și cenușă, dar producția de cercuri de fum este considerată a fi mai degrabă o curiozitate naturală decât un semn de alarmă.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro