Trăim în secolul vitezei, iar din grabă, oamenii aleg să mănânce alimente care fie se gătesc foarte rapid, fie nu au nevoie de preparare, cum ar fi mezelurile. Aceste produse din carne de porc, pui, vită, etc, nu sunt atât de sănătoase pe cât ne-am dori noi să fie.
Persoanele care consumă des mezeluri ar trebui să știe că cele procesate la temperaturi mari distrug vitaminele și enzimele conținute de ingredientele proaspete.
Mezelurile, periculoase
Mezelurile, cum ar fi baconul, cabanosul, kaizerul sau crenvurștii, conțin până la 50 de grame de grăsimi, din care 20 de grame sunt acizi grași saturați. Aceștia sunt considerați cei mai periculoși pentru organismul nostru. Întotdeauna trebuie să citim cu atenție ce se află în compoziția produselor pe care le cumpărăm, citind eticheta.
Etichetele pe care sunt scrise ingredientele sunt importante. Cu toate acestea, se întâmplă des ca anumite informații să lipsească. Este important să știm că ingredintele sunt listate în ordinea cantităților folosite. De exemplu, dacă apa este primul ingredient pe listă, acesta este cel mai prezent în mezelul respectiv.
Carnea MDM, adică dezosată mecanic, care conține resturile care au rămas pe carcase, poate fi de asemenea unul dintre principalii ingrediente.
Avertismentul specialiștilor
Cei mai mulți oameni preferă să cumpere mezeluri pentru că reprezintă cea mai simplă soluție pentru o gustare rapidă atunci când ne este foame.
Specialiștii însă recomandă să fim atenți la ingredientele utilizate și la informațiile nutriționale. Este important să ținem cont de faptul că astfel de produse sunt procesate la temperaturi înalte. Din acest motiv, ar fi bine să evităm să consumăm asemenea alimente.
Nu de puține ori autoritățile competente au făcut controale la magazine mari din țară. Acestea au descoperit că există mezeluri care nu conțin absolut deloc carne. Este și cazul crenvurștilor. De multe ori, ANPC sau InfoCons au descoperit că aceste mezeluri nu au carnea respectivă în compoziție.