Reclamă

Slovenia a renunțat la administrarea vaccinului produs de Johnson&Johnson. Țara a luat această decizie după ce o femeie a murit la câteva zile după ce s-a vaccinat. Specialiștii au confirmat faptul că decesul femeii s-a produs din cauza unei complicații rare ale vaccinului respectiv.

1. A murit după ce s-a vaccinat cu Johnson&Johnson

Mai clar, în urma vaccinului, femeia a avut o hemoragie cerebrală și a format cheaguri de sânge la câteva zile după ce a primit doza.

Într-un raport, un comitet de experţi a confirmat că femeia a decedat din cauza unei trombocitopeniei imune protrombotice, cauzată de distrugerea autoimună a trombocitelor, o complicaţie rară indusă de vaccin.

„Suspendarea temporară a vaccinărilor cu Janssen, în vigoare în prezent, va deveni permanentă”, a declarat ministrul sloven al Sănătăţii într-o conferinţă de presă după publicarea rezultatelor.

2. Se va renunța și la AstraZeneca

De asemenea, sunt șanse mari ca această țară să renunțe și la vaccinul AstraZeneca, care conține aceeași tehnologie ca și Johnson&Johnson.

Acest deces a fost al doilea caz cunoscut în ţară după cel al soţiei unui diplomat sloven în misiune la Paris, decedată în mai după ce a primit o doză de Johnson & Johnson.

Conform unui studiu efectuat de compania americană Johnson & Johnson, doza de rapel a vaccinului a oferit protecție de 100% împotriva formelor severe de Covid-19.

3. Cum funcționează vaccinul Johnson&Johnson

Astfel, acest ser produs de J&J este un vaccin cu vector viral nereplicativ. Acest lucru înseamnă că tipul acesta de vaccin utilizează un adenovinus, pentru a transporta un fragment din informația genetică a virusului Sars-Cov-2 în celulele de la locul administrării sintetizează proteina Spike la Sars-Cov-2. Astfel, organismul nostru va recunoaste această proteină ca fiind străină și va produce anticorpi și celule pentru a o ataca. Ulterior, dacă persoana vaccinată cu acest ser va contacta mai târziu virusul, organismul îl va recunoaște și va fi pregătit să se apere.

Acest vaccin este administrat într-o singură doză, iar el va începe să fie eficient începând cu a 14 sau a 28-a zi de la vaccinare. Doar persoanele cu vârsta de peste 18 ani se pot imuniza cu acest ser.

4. Care sunt reacțiile adverse

  1. durere la locul injectării
  2. dureri de cap
  3. oboseală
  4. dureri musculare și articulare
  5. eritem și tumefiere la nivelul locului injectiei ( roseata și inflamatie)
  6. frisoane
  7. greață.

Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro