Dr. William Hillmann, director al spitalului din Massachusetts şi Dr. David Buchholz, fondatorul centrului medical al Universităţii Columbia Irving, răspund întrebărilor cu privire la posibilitatea infectării cu virusul sars CoV-2.

Despre posibilitatea infectării iar pacientul să fie asimptomatic, dr. Hillmann a menționat că spectrul simptomatic al coronavirusului este foarte larg.

„Coronavirusul are un spectru larg de simptome. Există persoane care sunt complet asimptomatice şi habar nu au că sunt purtătoare de virus, persoane cu simptome foarte uşoare, asemănătoare răcelii – congestie şi secreţii nazale, dureri în gât, dar şi persoane cu mai multe simptome asemănătoare gripei – febră mare, dureri musculare, respiraţie îngreunată şi tuse. Mai sunt, de asemenea, persoanele cu alte boli grave, care ajung la spital cu insuficienţă respiratorie şi care necesită îngrijiri la terapie intensivă.”

Printr-o testare în masă a populației din Islanda, s-a descoperit că aproximativ 50% dintre cei infectați nu aveau simptome.

Determinarea retrospectivă a infectării cu virusul sars CoV-2 nu este foarte ușoară. Momentan se lucrează la o modalitate de identificare a anticorpilor pentru coronavirus

„În acest moment, nu avem niciun test care să ne confirme asta. Dezvoltăm teste de anticorpi pentru a verifica existenţa unei infecţii anterioare, dar nu sunt încă gata pentru utilizare clinică. Deocamdată, singura modalitate de a şti cu siguranţă este testul pozitiv făcut la momentul în care pacientul este încă infectat.”

Riscul de a-i infecta pe cei din jurul nostru este crescut, desigur sunt riscuri mult mai mari în cazul celor deja simptomatici, pentru că ăsta este un semn că virusul s-a înmulțit foarte mult în cel care-l poartă.

„O proporţie semnificativă dintre cei total asimptomatici sunt contagioşi pentru o perioadă din timp. Dar nu ştim în acest moment [pentru cât timp], pentru că nu avem suficiente teste disponibile pentru a detecta infecţiile asimptomatice.   În general, oamenii sunt contagioşi de-a lungul perioadei în care dezvoltă simptomele, cu o zi sau două înainte de a deveni simptomatici şi încă câteva zile după ce simptomele se diminuează.”

Despre o posibilă reinfectare, dr. Buchholz nu se propnunță cu certitudine. este greu de vorbit, chiar dacă sunt foarte multe știri legate de cei care au fost reinfectați, așa cum s-a mai arătat într-un articol de pe substanțial.ro, sunt șanse mai mari ca testele să fi ieșit inițial fals negative, iar retestarea să prezinte adevărul.

„Nu există dovezi că cineva ar fi fost infectat de mai multe ori. Cei cu un sistem imunitar normal, capabil să reacţioneze la virus, ar putea să capete imunitate pentru destul de mult timp, cel puţin un an, dacă nu pe viaţă.”