Lacul Naivasha din Kenya, situat la nord-vest de Nairobi, este amenințat de specia invazivă zambila de apă (Pontederia crassipes) care acoperă aproape în întregime suprafața acestuia, conform rapoartelor recente. Această plantă, cunoscută drept cea mai răspândită specie invazivă la nivel mondial, afectează grav viața acvatică și împiedică activitățile umane, precum navigarea și pescuitul.
Simon Macharia, un pescar local, relatează că au fost incidente când pescarii au rămas blocați pe lac timp de trei zile datorită zambilei de apă, fiind nevoie de intervenția guvernului care a trimis un elicopter pentru a-i salva. Planta blochează lumina soarelui și sufocă peștii, compromițând nu doar biodiversitatea, ci și economiile locale.
Zambila de apă, originară din America de Sud, a fost introdusă inițial ca plantă ornamentală, însă a devenit infestantă în multe ecosisteme de apă dulce din întreaga lume. Impactul acestei specii se extinde dincolo de ecosistemul biologic, perturbând și sistemele hidroelectrice și de irigații, generând pierderi economice globale estimate la peste 700 de milioane de dolari anual.
Eforturile pentru combaterea acestei specii includ introducerea de insecte specifice care să limiteze proliferarea zambilei și dezvoltarea de inițiative de colectare a acesteia pentru producerea de biocombustibili. O inovație recentă vine de la o companie din Kenya, HyaPak Ecotech, care transformă zambila de apă în bioplastic biodegradabil. Fondatorul Joseph Nguthiru declară: „Cele mai multe produse de unică folosință din plastic sunt folosite cam 10 minute după ce sunt luate de pe rafturile supermarketurilor. Așa că de ce să nu le facem biodegradabile?”
Pescarii locali contribuie la acest proces prin colectarea zambilei de apă și vânzarea ei către HyaPak, oferindu-le astfel o sursă de venit alternativă. Bioplasticul produs de HyaPak este deja utilizat în Kenya și exportat în SUA și Germania, având în plan extinderea în India și El Salvador. În paralel, producția de bioplastic s-ar putea integra într-un plan guvernamental de reîmpădurire care urmărește să planteze 15 miliarde de răsaduri până în anul 2032.
Pe lângă soluțiile inovatoare pentru gestionarea zambilei de apă, Joseph Nguthiru subliniază necesitatea unor acțiuni urgente și concertate pentru abordarea schimbărilor climatice: „Este de datoria generației mele să vină cu soluții pentru criza climatică, pentru că dacă nu o facem noi, nu o va mai face nimeni.”