Spania intenționează să impună un impozit de până la 100% pe valoarea proprietăților achiziționate de persoane care nu sunt rezidente și provin din țări din afara Uniunii Europene, inclusiv Marea Britanie, potrivit BBC. Această măsură a fost anunțată de prim-ministrul Pedro Sánchez, care o descrie ca fiind necesară pentru a combate criza locuințelor din statul iberic.
„Occidentul se confruntă cu o provocare decisivă: să nu devină o societate divizată în două clase, proprietarii bogați și chiriașii săraci”, a declarat Sánchez. Rezidenții din afara UE au achiziționat 27.000 de proprietăți în Spania pe parcursul anului 2023, a subliniat prim-ministrul la un forum economic din Madrid. El a precizat că aceste proprietăți nu sunt cumpărate pentru a fi locuite, ci pentru a genera profit, adăugând că, în contextul actual al penuriei de locuințe, o astfel de situație nu poate fi acceptată.
Măsura are ca scop prioritatea de a face locuințele disponibile celor care au reședința în Spania. Biroul premierului a descris această inițiativă drept o modalitate de a limita achiziționarea de locuințe de către „străinii nerezidenți din afara UE”. De asemenea, s-a precizat că „sarcina fiscală pe care aceștia o vor plăti în caz de achiziție va ajunge până la 100% din valoarea proprietății”, similara cu practicile din Danemarca și Canada. Guvernul spaniol intenționează să finalizeze propunerea „după un studiu atent”.
Propunerea îi determină pe potențialii cumpărători britanici să regândească achiziția de locuințe în Spania. Michele Hayes, din Manchester, și-a exprimat îngrijorarea spunând: „Ne gândim să cumpărăm rapid, înainte ca impozitul să intre în vigoare, dar nu știm ce s-ar putea întâmpla în viitor”. Martin Craven, din Londra, este mai reticent: „Cu siguranță nu m-aș gândi să investesc înainte de această taxă, mă voi uita mai degrabă la Cipru acum”. Julian Hunt, din Surrey, și-a reevaluat prima alegere pentru o casă de vacanță, considerând că Spania este acum „mai riscantă”.
Aceasta face parte dintr-un pachet de douăsprezece măsuri prezentate luni de Pedro Sánchez, cu scopul de a îmbunătăți accesul la locuințe în țară. Alte măsuri includ scutiri de impozit pentru cei care oferă locuințe accesibile, transferarea a peste 3.000 de locuințe către un organism public și creșterea fiscalității asupra apartamentelor turistice. „Nu este corect ca cei care au mai multe apartamente de închiriat pe termen scurt să plătească mai puține taxe decât hotelurile”, a conchis Sánchez.