Reclamă

Guvernul Spaniei are planuri pentru a permite femeilor să ia „concediu menstrual”

Plătit nelimitat de la locul de muncă, într-o premieră europeană. Propunerea aprobată de miniștri marți face parte dintr-un pachet mai larg privind drepturile reproductive. Care include permiterea adolescentelor să solicite un avort de la vârsta de 16 ani. Fără a fi nevoie să obțină consimțământul părintelui sau al tutorelui.

Guvernul a căzut de acord asupra proiectului de lege care va trebui în continuare adoptat de parlamentul Spaniei. Un proces legislativ care ar putea dura câteva luni.

Cum s-a ajuns la această decizie

Spania este pe cale să ofere 3 zile libere de muncă în fiecare lună. Cine beneficiază de asta
Pixabay

Purtătoarea de cuvânt a guvernului spaniol, Isabel Rodríguez, a spus că propunerile reprezintă „un nou pas înainte pentru femei. Un nou pas înainte pentru democrație”.

Rapoartele divulgate săptămâna trecută au sugerat că vor fi oferite trei până la cinci zile celor care se confruntă cu dureri severe ale menstruației. Dar guvernul a anunțat că nu vor fi impuse limite pentru numărul de zile pe care o femeie le poate lua.

Conform planurilor convenite, femeile ar trebui să obțină aviz medicului. Concediul fiind plătit de sistemul de asigurări sociale din țară din prima zi liberă.

„Zilele în care (femeile) mergeau la muncă în durere s-au încheiat.”, a declarat Montero. Într-o conferință de presă care a oferit detalii despre proiectul de lege privind sănătatea în urma unei reuniuni a cabinetului.

Dar problema se dovedește controversată. Politicienii – inclusiv cei din cadrul coaliției de guvernământ din Spania – și sindicatele au fost împărțite în privința unui plan. De care unii se tem că ar putea fi invers și stigmatiza femeile la locul de muncă.

La nivel mondial, concediul menstrual este oferit în prezent doar într-un număr mic de țări. Inclusiv Japonia, Taiwan, Indonezia, Coreea de Sud și Zambia.

Italia a cochetat cu ideea în 2016, propunând un proiect de lege care ar fi acordat trei zile libere plătite integral lucrătorilor care au obținut certificate medicale. Dar propunerea nu a reușit să progreseze înainte de expirarea mandatului parlamentar în 2018.

„Este un paratrăsnet pentru feministe.”, a declarat pentru Euronews Next Elizabeth Hill. Profesor asociat la Universitatea din Sydney. Care a studiat pe larg politicile privind concediul menstrual la nivel mondial.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro