După un an de negocieri intense, guvernul spaniol a aprobat marți reducerea săptămânii de lucru de la 40 la 37,5 ore. Totuși, proiectul de lege nu are încă siguranța unei majorități care să permită trecerea sa prin parlament, conform unei relatări de la France Presse.
Ministrul muncii, Yolanda Diaz, a declarat: „Aceasta este o zi istorică, deoarece durata legală a săptămânii de lucru nu a mai fost modificată în țara noastră de 41 de ani.” Ea a subliniat, de asemenea, că „reducerea zilei de lucru va îmbunătăți productivitatea în țara noastră.” Diaz, din partidul Sumar, responsabilă de această reformă guvernamentală, este optimistă în ceea ce privește efectele pozitive ale acesteia.
Textul aprobat este rezultatul unui acord semnat în decembrie cu principalele sindicate ale salariaților, Uniunea Generală a Muncitorilor (UGT) și CCOO, dar nu include organizațiile patronale. Acestea au părăsit negocierile, îngrijorate de impactul asupra competitivității spaniole, considerând că nu toate sectoarele pot suporta o astfel de reducere a timpului de lucru fără riscuri economice.
Yolanda Diaz a contracarat aceste temeri, menționând o creștere economică de 3,2% anul trecut: „Avem mai multe locuri de muncă și mai multă creștere economică decât oricând”. Ea a subliniat necesitatea „modernizării” țării.
Acest proiect face parte dintr-un acord semnat între Sumar și Partidul Socialist Spaniol (PSOE) pentru atingerea obiectivului de reducere a săptămânii legale de lucru până la 31 decembrie 2025, fără a afecta salariile. Această măsură urmează să afecteze aproximativ 12 milioane de angajați din sectorul privat, în domenii precum comerțul, cateringul și agricultura. În prezent, săptămâna de lucru de 37,5 ore este deja practicat în administrația publică și companiile mari.
Provocarea majoră pentru guvernul lui Pedro Sanchez, care nu are majoritatea absolută în Camera Deputaților, este de a convinge partenerii parlamentari de beneficiile reformei. Proiectul a întâmpinat rețineri din partea Partidului Naționalist Basc (PNV) și a grupului pro-independență catalan Junts per Catalunya (JxCat), ambele fiind cunoscute pentru apropierea de mediul de afaceri și aliați ai guvernului.