Spania și-a închis ușile și plajele în martie pentru a încerca să țină sub control situația. Țara impunea o carantină de două săptămâni vizitatorilor care provin din afara țării. Dar această cerință va fi ridicată de la 1 iulie, se arată într-o declarație guvernamentală.

Spania așteaptă turiștii străini de la 1 iulie

„În iulie vom deschide treptat Spania către turiști internaționali, vom ridica carantina, vom asigura cele mai înalte standarde de securitate pentru sănătate. Așteptăm cu nerăbdare să vă întâmpinăm.”

Prin această decizie guvernul speră să fie într-o poziție mai puternică pentru a atrage turiști străini în această vară.

Spania atrage, în mod normal, 80 de milioane de oameni pe an, turismul reprezentând peste 12% din produsul intern brut și o pondere și mai mare a locurilor de muncă, astfel că sezonul de vară este crucial pentru atenuarea unei recesiuni viitoare.

Barurile și restaurantele din Madrid și Barcelona au fost lăsate să deschidă spații exterioare începând de luni, dar mulți au rămas închiși, deoarece proprietarii au fost încă sceptici.

Și cei  care au deschis au fost pesimiști.

„Este complicat, nu vom putea salva sezonul turistic, decât dacă vin (suficient) străini”, a spus Alfonso Gomez, proprietarul unui restaurant din Barcelona.

Trecătorii care se bucurau de relaxarea măsurilor erau mult mai optimiști.

„Acest lucru este grozav, chiar așteptam cu nerăbdare.” a spus designerul de interior Anna Pardo, care își plimba câinele.

În timp ce majoritatea elevilor din Spania încă mai studiază online, unele școli s-au redeschis în regiunea din nord. Elevii au fost nevoiți să poarte măști și înainte de a intra în sălile de clasă li s-a luat temperatura.

Sectorul turistic a primit sprijin din partea statului

Sectorul turistic și petrecerea timpului liber se bucură de cel mai mare suport din partea statului. A primit 6,4 miliarde de euro din cele 38 de miliarde de euro (41 de miliarde de dolari) acordate în ultimele săptămâni, potrivit datelor agenției de credit de stat ICO.

Jose Carlos Ramon, șeful asociației de restaurante AMER din Madrid, a declarat că doar unul din cele patru baruri și restaurante din Capitală are o terasă, iar redeschiderea este costisitoare. În Spania în ansamblu, doar aproximativ 15% s-au redeschis, a spus el.

Guvernul urmează să discute marți despre cum să continui cu eliminarea treptată a măsurilor.

Sursă: reuters.com