În urma a aproximativ 100 de percheziții desfășurate de procurorii DNA în Botoșani, la Spitalul Județean, Consiliul Județean și filiala locală a PSD, au ieșit la iveală practici de corupție în sistemul medical.

Șpagă de 15.000 de euro pentru o angajare în spitalul unde o gravidă a murit în chinuri

În cadrul perchezițiilor desfășurate la Botoșani și Iași, procurorii au vizat nu doar Spitalul Județean Botoșani, ci și domiciliile președintelui Consiliului Județean și filiala locală a PSD. Descoperirile uluitoare ale anchetatorilor dezvăluie că instituția medicală în cauză era implicată într-o vastă rețea de corupție, cu implicații serioase asupra procesului de angajare.

Conform anchetatorilor, în schimbul șpăgii, cei care doreau să se angajeze primeau subiectele și rezolvările înainte de examen. Cu toate acestea, partea negativă nu se rezumă doar la această gravă încălcare a eticii în procesul de angajare. Potrivit informațiilor obținute, suma de 15.000 de euro era necesară pentru a obține un post de asistentă în spital.

În același timp, personalul auxiliar, cum ar fi îngrijitorii și brancardierii, erau nevoiți să cotizeze cu 5.000 de euro pentru a-și păstra locurile de muncă. Mai mult, se pare că și asistenții medicali primeau un salariu considerabil, de până la 6.000 de lei, și recuperau suma plătită la angajare din mita luată de la pacienți.

Reacțiile și consecințele investigației

În urma descinderilor, au fost reținute 11 persoane, iar patru dintre acestea se află deja sub control judiciar. Printre persoanele reținute se numără fostul director al spitalului, Doina Caba, directorul de îngrijiri Coca Crâșmaru, dar și asistenți, medici sau personal TESA. Acestea sunt doar câteva dintre numele implicate în această rețea de corupție dezvăluită de procurorii DNA.

Investigațiile anticorupție au scos la iveală faptul că județul Botoșani se afla pe locul doi în zona Moldovei în ceea ce privește plățile negre către personalul medical. Trucarea examenelor între 2018 și 2023 i-a permis unor persoane să obțină posturi în sistemul medical în schimbul unor sume greu de imaginat. Aceste dezvăluiri îngrijorătoare ridică întrebări serioase cu privire la integritatea sistemului medical din zonă.

Reacția autorităților și perspectiva viitoare

Managerul Spitalului Județean Botoșani, Monica Adăscăliței, a confirmat că ancheta vizează mai multe persoane din partea administrativă și din partea personalului medical superior și auxiliar, inclusiv medici, asistenți, infirmieri și ingineri din cadrul spitalului. Aceasta reprezintă un pas important în direcția asanării și restructurării instituțiilor medicale din Botoșani.

În cadrul anchetei, Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, a fost audiată. Aceasta a pus la dispoziție toate documentele solicitate de organele abilitate și și-a exprimat îndoiala cu privire la sumele vehiculate de către anchetatori, precum cele de 15.000 de euro pentru un post de asistentă. Cu toate acestea, investigația continuă, iar adevărul va fi descoperit.