Compania SpaceX a lansat racheta Starship, cea mai mare și puternică rachetă din lume, joi, din sudul statului Texas, într-un nou zbor de încercare. Principalul obiectiv al acestui zbor este revenirea în siguranță prin atmosfera terestră, un test crucial care nu a fost trecut în cadrul zborului anterior.

Racheta, alcătuită din vasul de croazieră spațială Starship și racheta portantă Super Heavy, a fost lansată de la baza Starbase, de lângă Boca Chica Village, Texas. SpaceX speră ca această încercare să aducă rezultate mai bune decât zborurile precedente.

Starship, concepută să fie mai accesibilă și mai puternică decât racheta Falcon 9, are o înălțime de 122 de metri pe rampa de lansare. Aceasta nu este doar viitorul companiei deținută de Elon Musk, ci și al NASA, care plănuiește să folosească acest sistem spațial pentru a readuce astronauți americani pe Lună în anii următori.

Până acum, fiecare zbor de încercare al sistemului Starship a depășit anumite obiective, dar a eșuat în final. Primul zbor, din aprilie 2023, s-a soldat cu o explozie la câteva minute după decolare, la aproximativ 40 km altitudine. În noiembrie, al doilea zbor a reușit să ajungă în spațiu, dar a explodat la scurt timp. Cea mai recentă încercare, în martie, a dus la dezintegratea rachetei în atmosferă după reintrarea în spațiul terestru.