Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a ajuns marți, 17 ianuarie, în fața procurorilor DNA. El a fost audiat într-un dosar deosebit de important. Este vorba de dosarul directorului general al CFR SA, Alexandru Ion Simu, care este urmărit penal.

Dosarul CFR SA îl are în centru pe Ion Simu-Alexandru, care este cercetat pentru instigare la abuz în serviciu și instigare la uzurparea funcţiei. Sorin Grindeanu a fost și el chemat la sediul Direcție Naționale Anticorupție. Ministrul Transporturilor și Infrastructurii a fost audiat de procurori, însă nu în calitate de suspect, și de martor.

Ulterior, Ministerul Transporturilor a transmis un comunicat prin care a clarificat motivul vizitei oficialului la DNA. Pe această cale, Sorin Grindeanu a subliniat că își dorește o clarificare cât mai rapidă a situației și că va ajuta organele statului să ducă la bun sfârșit acest caz.

Preocupările și activitățile desfășurate de către ministru se concentrează, de la începutul mandatului, pe dezvoltarea infrastructurii, atragerea de bani europeni și dezvoltarea capacității administrative. Totodată, Sorin Grindeanu precizează că va da curs cu celeritate tuturor solicitărilor venite din partea organelor statului, pentru clarificarea situației. – se arată în comunicat.

Directorul general al CFR SA, Alexandru Ion Simu, urmărit penal

Alexandru Ion Simu a intrat în atenția DNA după ce a primit funcția de director general al CFR SA. El este acuzat că împreună cu Petru Cesa, director în cadrul companiei, s-ar fi folosit de influența lor pentru a obține poziții de conducere.

Mai exact, cei doi ar fi trucat numirea lui Alexandru Ion Simu la conducerea companiei.

Iar în momentul în care alți angajați au aflat despre acest lucru, au luat și măsuri ca să se ascundă. Ei au concediat o angajată pe care o bănuiau că ar fi transmis către presa locală aceste informații.

În cursul lunii aprilie 2022, suspectul Ceșa Petru, în calitatea menționată mai sus, la instigarea celuilalt suspect, și-ar fi arogat atribuțiile funcției de director general al CNCF CFR SA, cu toate că nu deținea această funcție sau o împuternicire în acest sens și a emis două decizii, prin cea de-a doua numindu-l pe Simu-Alexandru Ion la conducerea Sucursalei Regionalei de Căi Ferate Timișoara., a transmis DNA.