Reclamă
Reclamă

Peste jumătate dintre români consideră că viitorul președinte al României ar trebui să fie un lider politic independent de partidele politice, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro. Sondajul mai relevă că 38,7% dintre români cred că acesta ar trebui să fie reprezentantul unui partid politic.

Potrivit aceluiași sondaj, 54,4% dintre români sunt de părere că viitorul președinte ar trebui să fie independent de partidele politice, în timp ce 38,7% cred că acesta ar trebui să fie reprezentantul unui partid politic. 4,6% dintre respondenți nu sunt hotărâți, iar 2,2% nu au răspuns.

În rândul tinerilor cu vârsta de 18-29 de ani, 54% consideră că viitorul președinte ar trebui să fie independent, această proporție crescând la 58% în categoria de vârstă 30-44 de ani și la 59% pentru cei cu vârsta de 45-59 de ani. În schimb, doar 49% dintre persoanele de peste 60 de ani împărtășesc această opinie. O proporție similară este înregistrată și la nivel regional, bucureștenii fiind în proporție de 57% în favoarea unui președinte independent, locuitorii din orașele mari de peste 90 de mii de locuitori cu 58%, din orașele mici cu 60%, și locuitorii din mediul rural cu 49%.

Reclamă

În privința votanților partidelor politice, 40% dintre votanții PSD își doresc un președinte independent, proporția crescând la 44% pentru votanții PNL, 49% pentru cei ai AUR și 58% pentru votanții USR.

În contrapartidă, 38% dintre tinerii de 18-29 de ani cred că viitorul președinte ar trebui să fie reprezentantul unui partid politic, cifra scăzând la 34% în intervalul de vârstă 30-44 de ani, la 35% pentru cei de 45-59 de ani și la 46% pentru cei de peste 60 de ani. Similar, doar 37% dintre bucureșteni și 37% dintre locuitorii orașelor mari își doresc un președinte afiliat unui partid politic, aceste cifre scăzând la 29% pentru orășenii din localitățile mai mici și crescând la 45% în mediul rural.

„Un președinte independent de partide pare a fi un profil mai dezirabil pentru populația României, comparativ cu reprezentantul unui partid. Indiferent de categoria de vârstă sau de tipul de localitate în care trăiesc, românii au o preferință mai puternică pentru un președinte independent de partide. Singurele categorii în care opiniile sunt mai echilibrate sunt populația în vârstă de peste 60 de ani și locuitorii din mediul rural”, a declarat Remus Ștefureac, director INSCOP Research.

INSCOP Research a realizat sondajul la comanda News.ro, datele fiind culese în perioada 19-27 iunie 2024, prin metoda CATI (interviuri telefonice). Eșantionul stratificat, compus din 1100 de persoane, a fost reprezentativ pentru categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95%, la un grad de încredere de 95%.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro