Un sondaj recent realizat de agenția UE pentru drepturile persoanelor de ascendență africană a dezvăluit că aproape jumătate dintre persoanele de culoare din 13 țări europene au suferit discriminare rasială.
Această constatare alarmantă arată că rasismul este în creștere în Europa, iar persoanele de origine africană se confruntă cu discriminare în toate aspectele vieții lor, de la educație și locuri de muncă până la locuințe și sănătate.
Sondajul a evidențiat, de asemenea, faptul că țările în care partidele de extremă dreapta au câștigat în popularitate au înregistrat cele mai proaste rezultate în ceea ce privește discriminarea rasială.
Sondajul a arătat că în Austria și Germania, două țări în care partidele de extremă dreapta au câștigat teren, nivelul discriminării rasiale a crescut semnificativ.
Aproximativ trei din patru persoane chestionate în aceste țări au declarat că s-au simțit discriminate în ultimii cinci ani, în creștere față de jumătatea de persoane care au raportat același lucru în 2016.
Partidul Alternativa pentru Germania (AfD), un partid anti-imigrație, a devenit al treilea partid ca mărime din Germania și a obținut succes electoral în vestul țării. În Austria, Partidul Libertății (FPÖ), fondat în 1956 și condus pentru prima dată de un fost funcționar nazist și ofițer SS, este lider în sondaje înaintea alegerilor generale de anul viitor.
Reacția oficialilor europeni
Directorul agenției UE pentru drepturile fundamentale, Michael O’Flaherty, a descris rezultatele sondajului drept „rușinoase” și a cerut tuturor țărilor UE să colecteze date privind egalitatea, inclusiv despre originea etnică sau rasială, pentru a aborda această problemă.
El a subliniat că rasismul și discriminarea nu ar trebui să aibă loc în societățile noastre și că UE și statele sale membre ar trebui să folosească aceste constatări pentru a-și îmbunătăți eforturile în combaterea acestor probleme și pentru a asigura drepturile persoanelor de origine africană fără a fi discriminate.
Discriminarea în viața de zi cu zi
Sondajul a relevat că discriminarea rasială afectează viața de zi cu zi a persoanelor de origine africană. Unul din patru respondenți a declarat că un proprietar privat i-a refuzat închirierea unei case din cauza originii lor rasiale sau etnice.
De asemenea, un sfert dintre persoanele de culoare au indicat că copiii lor au fost supuși la comentarii jignitoare sau amenințătoare din cauza originii lor etnice sau de imigranți.
În țările chestionate, tinerii de origine africană au șanse de trei ori mai mari să părăsească școala devreme în comparație cu populația generală. De asemenea, aproape jumătate dintre persoanele de culoare care au fost oprite de poliție au descris această oprire ca fiind „profilare rasială”.
Situația ocupării forței de muncă
În ceea ce privește ocuparea forței de muncă, sondajul a arătat că, deși rata de ocupare în rândul persoanelor de ascendență africană este similară cu cea a populației generale, mulți dintre aceștia lucrează în ocupații elementare și au contracte de muncă temporare.
Aproape o treime dintre persoanele angajate de origine africană au un contract temporar, de trei ori mai mult decât media populației generale din UE.
De asemenea, s-a constatat că persoanele de culoare cu calificări de nivel universitar ocupă în mod disproporționat locuri de muncă cu calificare scăzută sau medie.