Într-un sondaj realizat de INSCOP la comanda news.ro, actualul secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană, se menține pe primul loc în intențiile de vot pentru alegerile prezidențiale.

Geoană candidează ca independent și înregistrează o creștere ușoară în popularitate. El este urmat de Marcel Ciolacu, candidatul susținut de PSD și PNL, George Simion, Elena Lasconi și Diana Șoșoacă.

Sondajul a fost efectuat înainte ca PNL să decidă să meargă singur în alegerile de anul viitor și înainte de scandalul Lasconi-USR. În acest sondaj, Elena Lasconi obține aproape 10% din intențiile de vot ale celor care declară că vor merge la vot, ceea ce reprezintă o dublare față de scorul obținut anterior de liderul USR, Cătălin Drulă, care obținuse 5,4%.

Sondajul relevă, de asemenea, că o treime dintre votanții PSD ar vota cu Mircea Geoană, în timp ce o treime dintre cei ai PNL ar vota pentru Marcel Ciolacu. De asemenea, 24,1% ar alege pe Mircea Geoană și 17,9% pe Elena Lasconi. Sondajul include și întrebări referitoare la alegerea unei femei sau a unui candidat independent la Cotroceni.

Directorul INSCOP Research, Remus Ștefureac, remarcă că Mircea Geoană se clasează pe primul loc în sondaj, obținând voturi din diverse categorii de alegători: votanții PSD, votanții PNL, votanții USR, votanții nehotărâți și cei care nu se prezintă la alegerile parlamentare, dar ar participa la cele prezidențiale.

SONDAJ Cine ar putea câștiga alegerile prezidențiale din România. Românii nu îl vor pe Nicolae Ciucă la conducerea țării

Prezența la vot

În ceea ce privește prezența la vot, sondajul arată că 61,4% dintre români declară că vor merge cu siguranță la vot, în timp ce 14% spun că sigur nu vor merge. Restul răspunsurilor se împart între diferite grade de incertitudine.

Raportat la cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat din listă, 84,7% dintre respondenți, 27,7% ar vota pentru Mircea Geoană, 21,8% pentru Marcel Ciolacu și 18,9% pentru George Simion. Elena Lasconi ar fi opțiunea a 12,1% dintre alegători, iar Diana Șoșoacă ar fi preferată de 10,5% dintre aceștia.

Dacian Cioloș ar fi ales de 4,3% dintre votanți, iar Kelemen Hunor de 3,1%. 1,6% dintre respondenți spun că ar vota alt candidat.

Preferințele alegătorilor siguri că vor merge la vot

În cazul celor care au exprimat o preferință pentru un candidat din listă și au acordat nota 10 la întrebarea privind prezența la vot, 27,2% ar vota pentru Mircea Geoană, 24,2% pentru Marcel Ciolacu și 18,6% pentru George Simion.

Elena Lasconi ar fi opțiunea a 9,9% dintre alegători, iar Diana Șoșoacă ar fi preferată de 8,9%. Dacian Cioloș ar fi ales de 5,3% dintre votanți, iar Kelemen Hunor de 3,4%. 2,5% dintre respondenți spun că ar vota alt candidat.

Preferințele alegătorilor în funcție de partid

În ceea ce privește votanții PSD, 52% ar vota pentru Marcel Ciolacu, 33,5% ar opta pentru Mircea Geoană, iar 5,6% ar alege pe George Simion. Restul candidaților ar obține sub 2% din voturile electoratului social-democrat.

În rândul votanților PNL, 34,8% ar alege pe Marcel Ciolacu, 24,1% pe Mircea Geoană și 17,9% pe Elena Lasconi. Sub 5% dintre votanții PNL ar opta pentru George Simion, Diana Șoșoacă, Dacian Cioloș sau Kelemen Hunor.

În cazul alegătorilor AUR, 67,2% ar vota cu George Simion, 13,9% cu Diana Șoșoacă și 9% cu Mircea Geoană. Sub 5% dintre votanții AUR ar opta pentru Marcel Ciolacu, Elena Lasconi, Dacian Cioloș sau Kelemen Hunor.

În ceea ce privește votanții USR, 32,9% ar prefera-o pe Elena Lasconi, 24,7% pe Dacian Cioloș și 22,4% pe Mircea Geoană. Restul candidaților ar obține sub 5% din voturile electoratului USR.