Reclamă

Somonul, apreciat pentru conținutul său bogat în proteine și acizi grași Omega-3, vine în două mari categorii: sălbatic și de crescătorie. Diferențele între aceste două tipuri sunt semnificative, incluzând variații de gust, culoare, calitate și preț. Potrivit președintelui Asociației Pro-Consumatori, Costel Stanciu, somonul de crescătorie poate fi contaminat cu bacterii și conține adesea o cantitate mare de antibiotice, folosite pentru a controla dăunătorii.

Somonul poate conține niveluri moderate de metale grele și poluanți organici persistenți, cum ar fi PCB și dioxine, care se regăsesc preponderent în piele și grăsimile vizibile. Președintele organizației atenționează asupra riscului de contaminare cu bacterii precum Listeria, care poate provoca afecțiuni grave.

„Somonul sălbatic este sănătos pentru consum, având în vedere că, în sălbăticie, acest tip de pește nu intră în contact cu hrană contaminată. Somonul sălbatic nu se găsește într-o cantitate mare pe piață și are un preț mai ridicat”, explică Stanciu.

Eticheta somonului sălbatic precizează că nu conține pesticide, metale grele sau coloranți artificiali. Acesta este adesea vândut sub eticheta de produs certificat ecologic BIO. Consumatorii sunt încurajați să verifice eticheta pentru a face alegerea corectă. În plus, este recomandat să consulte Platforma Oficială a Comisiei Europene (Sistem Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje ANSVSA) pentru a afla dacă există produse retrase de la vânzare.

Dragoș Frumosu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară, accentuează importanța unor controale riguroase înainte ca somonul să fie comercializat pentru a preveni alertele alimentare. „Somonul poate fi contaminat cu bacterii precum Listeria sau Salmonela, ceea ce poate provoca boli grave”, avertizează Stanciu.

Alegerea unui somon adecvat, preferabil sălbatic, este esențială, iar consumul săptămânal este recomandat în porții mici, de aproximativ 100 de grame.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro