Reclamă
Reclamă

Somnul și odihna au trecut pe prima poziție în ceea ce privește aspectele importante asupra calității vieții, detronând alimentația, care este anul acesta pe locul trei, conform unui studiu realizat de Centrul de Informare, Prevenire, Risc și Analiză (CIPRA), prezentat luni.

Echilibrul între viața personală și cea profesională, somnul, odihna și alimentația sunt considerate de români pe primele locuri cu impactul cel mai mare asupra calității vieții, conform unui studiu realizat de Centrul de Informare, Prevenire, Risc și Analiză (CIPRA), prezentat luni. Studiul, realizat în luna iunie pe un eșantion de 1.008 de intervievați, prin metoda CATI, cu ajutorul Reveal Marketing Research, a fost prezentat la dezbaterea „Îmbunătățirea calității vieții copiilor și promovarea egalității de șanse”, organizată de CIPRA și comisia pentru egalitatea de șanse a Camerei Deputaților.

Cercetarea a analizat aspectele care influențează calitatea vieții de familie, de la factorii predominanți de stres pentru părinți sau cauzele principale ale conflictelor în familie, până la dificultatea de a menține un echilibru satisfăcător între obligațiile profesionale și cele familiale. „Anul acesta, în mod surprinzător, somnul și odihna au trecut pe prima poziție în ceea ce privește aspecte importante asupra calității vieții, detronând alimentația, care este anul acesta pe locul trei”, a explicat Nadia Lazăr, director executiv al Asociației CIPRA.

Reclamă

De asemenea, în privința timpului petrecut cu familia, 45% dintre respondenți au răspuns că petrec între 3 și 5 ore pe zi cu copiii, în general persoanele cu vârste între 45 și 54 de ani și cu venit ridicat. Mai mult de 10 ore cu copiii stau femeile cu vârste între 25 și 35 de ani, cu un venit scăzut.

Totodată, 78% dintre respondenți se consideră părinți foarte buni pentru copiii lor, în special bărbații și persoanele cu venit ridicat. Printre lucrurile pe care le fac părinții pentru a le oferi copiilor lor o viață de calitate se numără: timpul de calitate petrecut împreună cu ei (67%), preocuparea constantă față de starea lor de sănătate (50%), alimentația sănătoasă oferită (47%), concediile anuale și/sau taberele școlare (44%), cumpărarea lucrurilor la modă, pe care și le doresc copiii (35%) și înscrierea la anumite cursuri (33%).

Conform studiului, părinții români sunt preocupați cu privire la copiii lor în legătură cu dependența acestora de dispozitive digitale (62%), urmată de riscul consumului de droguri (47%) și confruntarea cu bullyingul (42%).

Comunicarea și încrederea sunt indicate de 91% dintre părinți ca fiind aspectele cele mai eficiente în educarea unui copil. „Femeile, persoanele cu venituri reduse și cei cu vârsta între 45 și 65 de ani consideră într-o mare măsură că aceasta este importantă și comunicarea și încrederea sunt mecanisme eficiente în educarea copiilor. Opt din 10 părinți consideră că indulgența și înțelegerea sunt mecanisme eficiente în educarea copilului. Observăm pe ultima poziție recompense și/sau pedepse și aici avem, în general, bărbații – 55% dintre respondenți, cu vârste între 18 și 24 de ani și cu un venit scăzut sau mediu”, a adăugat Lazăr.

În legătură cu principalele cauze ale conflictelor în familie, respondenții au plasat pe primul loc comunicarea insuficientă (41%), urmată de împărțirea cheltuielilor (38%) și timpul prea puțin petrecut împreună. În privința surselor de stres în familie, pe prima poziție se află preocuparea de a asigura copilului un viitor sănătos, urmată de preocuparea de a fi un părinte implicat în activitățile zilnice. Pe poziția a treia este preocuparea de a petrece timp de calitate cu copiii, urmată de preocuparea de a asigura copilului un standard de viață mai bun, iar pe ultima poziție se află preocuparea de a fi un partener modern.

Vicepreședintele comisiei pentru egalitatea de șanse, Carmen Holban, a afirmat, la dezbatere, că subiectul referitor la starea de bine a copiilor este „esențial”, menționând „importanța asigurării unui mediu echitabil și sprijinitor pentru dezvoltarea lor”. „Discutăm despre cum putem face ca viețile copiilor noștri să fie mai bune, mai fericite și mai împlinite. Știm că familia într-adevăr este sufletul societății, însă în această activitate zilnică între încercarea aceasta de a echilibra responsabilitățile profesionale cu cele personale uneori uităm de copiii noștri și ei sunt viitorul nostru, ei sunt ceea ce avem mai bun și pentru ei trebuie să dăm și să atingem un potențial maxim”, a afirmat Holban.

La rândul său, deputatul minorităților naționale Iulius Firczak a afirmat că apreciază importanța acestui studiu, care oferă decidenților politici posibilitatea de a identifica mecanismele pentru a asigura echilibrul în viața de familie.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro