Se poate vorbi de somnambulism când o persoană, deși doarme adânc, poate face diverse acțiuni fără a fi conștientă de ele. De regulă, mersul în somn este o activitate, însă nu singura.

Această tulburare de somn apare mai des în cazul copiilor, însă ea putând să se manifeste și în perioada adultă, în urma oboselii accentuate ori în cazul deprivării de somn.

Somnambulismul se manifestă pe parcursul celui de al treilea ori al patrulea stadiu de somn, asta însemnând mai ales după prima parte a nopții, implicând acte complexe ale aparatului motor.

Cel mai probabil, cel implicat nu-și va putea aminti incidentul petrecut în timpul somnului, nefiind conștient de acțiunile sale.

Printre simptomele somnambulismului sunt: lipsa de coordonare, folosirea unui limbaj neînțeles, fără sens, mersul în timpul somnului, confuzia și dezorientarea după trezire, dar și senzația în primă fază că persoana în cauză ar fi trează.

Un astfel de episod poate avea o durată de 5-20 de minute, trezirea realizându-se cu dificultate.

Anumite măsuri ar putea reduce frecvența episoadelor. Printre acestea sunt: dormitul suficient, evitarea situațiilor stresante, evitarea stimulilor vizuali și auditivi înainte de culcare.

De asemenea, pentru siguranță, obiectele contondente sau periculoase trebuiesc înlăturate din mediul de dormit. Culcatul într-un pat apropiat de sol ar fi recomandat.

În cazul ferestrelor și ușilor, acestea ar trebui încuiate, iar geamurile acoperite cu draperii grele.