Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a oferit o declarație în care explică totul despre șomajul tehnic. Aceasta susține că este de înțeles panica angajatorilor dar speră ca aceștia să nu ia măsuri drastice, mai ales că Guvernul le sare în ajutor.
„Într-adevăr, sunt momente de panică, care se regăsesc în atitudini luate de angajatori ca urmare a presiunii pe care o trăiesc, și anume de a-și vedea resursele limitându-se de la o zi la cealaltă
Sunt angajatori tentați să ia măsuri radicale, sper să nu le mai ia, odată popularizate primele măsuri ale Guvernului. Acoperirea costurilor cu șomajul tehnic este o măsură care îți permite să nu-ți pierzi angajații în care ai investit în ultimii ani
Pot să înțeleg până la un anumit punct panica, dar trebuie să ne gândim că în urma unor astfel de gesturi viața unor oameni este dată complet peste cap”, a declarat ministrul Muncii pentru Digi24.
Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă vor începe la începutul lunii aprilie să proceseze cererile pentru şomajul tehnic. Pentru ca plata să se facă rapid, autoritățile au pus la dispoziție angajatorilor și depunerea documentelor electronic.
Angajatorii trebuie să îi înregistreze în REVISAL pe acei angajaţi cărora vor să le suspende contractul de muncă şi care vor intra în şomaj tehnic.
Pentru informații suplimentare privind șomajul tehnic, angajații și angajatorii au pus la dispoziție numărul de telefon 021/4444-000, cu tarif normal, a anunțat Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).
Violeta Alexandru a declarat că există o soluție pentru rezolvarea blocajelor: reconversia profesională.
„Preşedintele ANOFM mi-a pregătit un ordin pentru a se putea desfăşura cursurile şi în mediul online”, a spus Violeta Alexandru la Digi 24.