Reclamă

Solstițiul de iarnă, cea mai scurtă zi din an, cade pe 21 sau 22 decembrie în fiecare an în emisfera nordică. Anul acesta, solstițiul de iarnă cade pe 21 decembrie 2022.

Pe 21 decembrie vor fi cele mai puține ore de lumină din an în România. În același timp, ziuda de 21 decembrie va avea cea mai lungă noapte din an.

Cum are loc solstițiul de iarnă

Sursa: Social media

Fenomenul are loc pentru că Pământul este înclinat la un unghi de aproximativ 23,5 grade față de Soare. Soarele se află direct deasupra Tropicului Capricornului. Înclinarea înseamnă că emisfera nordică și cea sudică primesc cantități diferite de lumină solară de-a lungul anului, pe măsură ce Pământul se mișcă în jurul Soarelui. Acesta este, de asemenea, motivul pentru care avem patru anotimpuri.

Ce este solstițiul de iarnă?

Emisfera nordică primește mai puțină lumină solară în timpul sfârșitului de an, în timp ce emisfera sudică experimentează vara în aceste luni.
Acest lucru înseamnă că 21 decembrie va marca solstițiul de vară în emisfera sudică, deoarece Polul Sud va fi înclinat spre Soare și va avea mai multă expunere solară.
Solstițiul de iarnă marchează debutul iernii, în momentul celei mai scurte zile, aproximativ 22 decembrie în emisfera nordică și 21 iunie în emisfera sudică.
După 22 decembrie, zilele vor începe să devină mai lungi, iar nopțile mai scurte.

Semnificația solstițiului de iarnă

Cuvântul „solstițiu” provine din termenul științific latin „solstitium”, care înseamnă, în linii mari, „soarele care stă pe loc”.

Solstițiul de iarnă 2022 va avea loc astăzi, 21 decembrie, la ora 23.38, potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu. La această dată, durata zilei este de 8 ore și 50 minute, iar cea a nopții de 15 ore și 10 minute.

Potrivit superstițiilor legate de solstiuțiu, se spune că în această noapte înflorește feriga. Cei care vor vedea acest lucru vor avea parte de noroc atât în casă, cât și în plan sentimental.


Reclamă

Share.

Sunt Sebastian și încă de mic visam să învăț tainele jurnalismului și ale televiziunii. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, iar acum, zic eu, sunt pregătit să vă aduc cele mai prospete știri din domenii diverse.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro