Reclamă

Soldații ucraineni care apără orașul Kurahove au raportat o reducere drastică a numărului de trupe, punând presiune asupra efortului de apărare și depășind chiar problemele de armament sau superioritatea numerică a armatei ruse, potrivit publicației El Pais.

Toate localitățile din zonă, inclusiv Kurahove, Pokrovsk, Torețk și Ceasiv Iar, sunt acum înconjurate de forțele ruse, ceea ce complică și mai mult situația militară și forțează retrageri continue. Liderii militari ucraineni raportează dificultăți severe în rotația trupelor și lipsa aparentă a odihnei necesare pentru soldați. „De ce ne retragem? Pentru că nu avem nicio rotație, nu ne odihnim și suntem demoralizați”, a declarat un ofițer sub pseudonimul Șkoda din Brigada 46 Aeropurtată.

Problema absenteismului s-a agravat, cu aproape 100.000 de cazuri de dezertare raportate de la începutul conflictului, cifra crescând mai mult de jumătate doar în anul curent. Comandantul adjunct Evghen Ciurbanov avertizează asupra replicării situațiilor dramatice din alte orașe, precum Avdiivka și Vuhledar, cucerite anterior de forțele ruse.

O rebeliune în masă a avut loc recent în rândurile soldaților din Brigada 119 de Apărare Teritorială (TRO), aceștia refuzând să execute ordinele și fiind ulterior relocați în Sumî. În Vuhledar, până la 100 de soldați și-au abandonat pozițiile din cauza lipsei echipamentului și pregătirii adecvate.

Cifrele estimative sugerează că pe frontul din zona Kurahove, raportul de forțe între trupele ruse și cele ucrainene este de aproximativ trei la unu, conform declarațiilor soldatului Bizon din Brigada 119 TRO. Această discrepanță, combinată cu dificultățile de mobilizare a civililor, reprezintă o problemă serioasă. „Problema acum nu o reprezintă armele, ci oamenii. Nimeni nu vrea să se alăture armatei. Brigăzile ne spun că nu pot face rotații, că sunt extenuați”, a precizat un șef al echipei de presă a Ministerului Apărării.

Kurahove devine astfel un oraș fantomă, cu soldați care își petrec mare parte din timp ascunși în subsoluri, încercând să reziste presiunii continue a forțelor ruse. Conflictul se extinde, iar dronele, deși esențiale pentru apărare, se dovedesc mai greu de manevrat în spațiile urbane.

„Dacă lucrurile nu se schimbă semnificativ, nepoții noștri vor fi nevoiți să continue luptele”, a concluzionat pe un ton pesimist Ciurbanov.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro