Reclamă
Reclamă

Soldații ruși folosesc din ce în ce mai des motociclete pe câmpul de luptă din Ucraina, potrivit videoclipurilor apărute în mediul online. Aceste raiduri se încheie adesea dezastruos, militarii fiind împușcați într-o ambuscadă, aruncați în aer de drone sau doborâți de focuri de mortier.

Cu toate acestea, cererea de motociclete în rândul unităților rusești de pe frontul din Ucraina a crescut brusc de la începutul acestui an. Acestea sunt folosite pentru transportul de personal, atacuri asupra pozițiilor ucrainene, livrarea de muniție, echipamente și alimente pe linia frontului.

Dmitri Steshin, un jurnalist rus de la Komsomolskaia Pravda, notează: „Un camarad a spus că în primăvară au avut un ordin pentru regiment: ‘toate unitățile de recunoaștere aeriană ar trebui să treacă la motociclete și să se deplaseze numai pe ele’”.

Reclamă

Canalul ucrainean Telegram „Kulgavi Sniper” confirmă: „Ocupanții trec masiv la motociclete pe toate sectoarele frontului, atât în regiunea Zaporojie, cât și în regiunea Donețk”. Acesta a raportat recent că brigada „Răzbunarea” a distrus șapte motociclete într-o singură zi la sud-est de orașul Ceasov Iar, iar brigada 79 a raportat opt motociclete arse împreună cu un vehicul de luptă de infanterie în zona Marinka și Novomihailovka.

Un canal rusesc Telegram, „Arhanghelul Forțelor Speciale Z”, scria în august 2023: „Inamicul a început să folosească în mod activ munițiile cu dispersie înainte de a lansa un asalt și a început să se deplaseze pe motociclete (la fel ca în 1941)”.

Rușii și ucrainenii descriu scenariul tipic al bătăliilor astfel: artileria rusă deschide un foc puternic asupra pozițiilor înaintate, uneori sprijinită de aviație. Unitățile ucrainene se retrag în liniile secundare de apărare, urmate de o ripostă cu drone, focuri de mortiere și artilerie grea.

Stanislav Buniatov, un voluntar din Brigada 24 de asalt „Aidar” a Forțelor Armate Ucrainene, care luptă în direcția Avdiivka, observă: „Se deplasează în principal pe motociclete”.

Un Z-blogger rus, „Older Edda”, subliniază: „În general, motocicletele motocross sunt un mijloc de transport ideal pentru forțele speciale. Viteza, manevrabilitatea și dimensiunile îi permit să se deplaseze în formație lejeră pe distanțe lungi și să depășească obstacole serioase”.

Armata rusă desfășoară antrenamente pe motociclete pentru a se apropia rapid de pozițiile inamice și a ocupa tranșeele. Autorul canalului Telegram „War Z Ukraine” notează: „Astfel de acțiuni de asalt au fost deja efectuate în condiții reale și pot fi eficiente în cazul unui atac brusc și rapid, la care inamicul nu are timp să reacționeze și să lovească o motocicletă rapidă, dar complet lipsită de apărare”.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro