Reclamă

Un soldat nord-coreean capturat de Ucraina a mărturisit că superiorii săi l-au indus în eroare să creadă că va lupta împotriva soldaților sud-coreeni în Ucraina, potrivit unui articol apărut în ziarul Chosun Ilbo, citat de EFE. Soldatul, identificat doar prin numele de familie Ri, a declarat că a fost surprins să descopere că luptă de fapt în Ucraina și nu știa inițial cine erau inamicii adevărați.

Ri a afirmat că i s-a spus că piloții care operează dronele militare ucrainene sunt, de fapt, soldați sud-coreeni. Acesta a participat la luptele din Ucraina convins că inamicii săi fac parte din trupele sud-coreene. Ri, rănit grav la mandibulă și la un braț, a menționat și că majoritatea camarazilor lui, între 63 și 65 de soldați, au murit ca urmare a atacurilor cu drone sau artilerie ucraineană. „Oficialii Ministerului de Securitate din Coreea de Nord ne-au spus că piloţii dronelor militare ucrainene sunt toţi soldaţi sud-coreeni”, a explicat Ri într-un interviu.

Interviul a avut loc după publicarea unei înregistrări video de către autoritățile ucrainene, în ianuarie, în care erau interogați doi soldați nord-coreeni capturați la Kursk. Unul dintre aceștia și-a exprimat dorința de a rămâne în Ucraina, ceea ce ar putea fi considerat o trădare în Coreea de Nord. În același interviu, Ri și-a exprimat intenția de a solicita azil în Coreea de Sud, întrebând retoric: „Dacă îl solicit, mă veţi accepta?”

Human Rights Watch a subliniat importanța tratamentului uman pentru prizonierii de război nord-coreeni și a avertizat asupra pericolului represaliilor în cazul în care acești soldați ar fi trimiși înapoi în Coreea de Nord. Conform principiului nereturnării, persoanele nu trebuie repatriate în țări în care riscă persecuții sau tortură.

Statistica autorităților ucrainene arată că în perioada de trei luni de lupte la Kursk, aproximativ 5.000 de nord-coreeni au fost uciși sau răniți. Din cei aproximativ 11.000 până la 12.000 de soldați nord-coreeni trimiși în zonă, 300 au murit, iar 2.700 au fost răniți, conform unei estimări a Serviciului Național de Informații din Coreea de Sud.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro