Reclamă

Șoferii testați pentru consum de substanțe interzise își vor primi înapoi permisul de conducere dacă rezultatul analizelor nu este disponibil în termen de 72 de ore, a anunțat secretarul de stat în MAI, Bogdan Despescu, la Digi24. În cazul în care rezultatul venit după 72 de ore este pozitiv, șoferului i se va întocmi dosar penal.

‘În ședința de azi, Marcel Ciolacu a cerut o soluție ca în 72 de ore de la momentul recoltării probelor biologice sau testului inițial în stradă să avem un răspuns. Mâine, până la următoarea ședință de guvern de joi vom vedea sub ce formă vom reglementa acest mecanism. Și dacă șoferul a ieșit pozitiv la testul efectuat în stradă și dacă refuză testarea, i se retrage permisul ca măsură administrativă temporară, fără dosar penal. Dacă rezultatul nu vine în 72 de ore, premierul a cerut să i se restituie permisul, dar procedura merge mai departe. Dacă rezultatul vine după 72 de ore și e pozitiv, se face dosar penal pentru conducere sub influența substanțelor interzise. Am primit asigurări de la Medicină Legală și de la Ministerul Sănătății că această procedură de analiză în laborator durează azi în țară de la 2 la 7 zile’, a declarat Despescu.

Referitor la impactul consumului de ibuprofen, Despescu a subliniat că opinia Ministerului de Interne nu este relevantă în această privință: ‘Aparatul drugtest detectează orice substanță interzisă, testul din stradă e preliminar, detectează doar prezența substanței. Când vine rezultatul de laborator care reprezintă probă, atunci se face dosar penal.’

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, luni, că va avea discuții cu miniștrii în privința modificărilor legale referitoare la șoferii care consumă droguri, pentru a lua o decizie în ședința de Guvern de joi. El a precizat că trebuie găsite soluții pentru a continua lupta împotriva drogurilor, dar să nu se facă nedreptăți unor oameni nevinovați. ‘În mod categoric, răspunsul la testul făcut de Poliție trebuie să fie între 48 de ore și 72 de ore, de la IML,’ a adăugat premierul.

Poliția Română a făcut precizări sâmbătă privind ordonanța antidrog. Potrivit IGPR, nu toți șoferii sunt testați, ci doar cei care au un istoric de consum de substanțe interzise sau alcool și prezintă un ‘comportament nefiresc’ sau au substanțe suspecte în vehicul. Poliția Română subliniază că înainte de adoptarea actului normativ, acesta a fost postat în transparență decizională și supus dezbaterii publice.

Conform IGPR, șoferii vor fi testați doar dacă se regăsesc în anumite situații, printre care: sancțiuni repetate în ultimii 3 ani pentru consum de alcool la volan, condamnări definitive pentru infracțiuni legate de alcool sau substanțe psihoactive, refuzul prelevării de probe biologice, sau deținerea de substanțe suspecte în vehicul.

De asemenea, în cazurile de refuz la testare, permisul poate fi retras și restituit ulterior dacă analiza probelor biologice atestă lipsa alcoolului sau a substanțelor psihoactive din organism.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro