Reclamă

Șoferii din România pot rămâne fără permis auto dacă sunt surprinși de polițiști sub influența unor medicamente obișnuite care pot genera rezultate fals pozitive la testele antidrog. Polițiștii rutieri folosesc testele rapide DrugTest, care pot detecta substanțe din compoziția medicamentelor, chiar și atunci când ele nu sunt substanțe psihoactive ilegale.

Unele medicamente sau suplimente alimentare, contraindicate conducătorilor auto, sunt marcate cu un triunghi cu laturi roșii și un semn de exclamație negru pe ambalaj. Așadar, șoferii trebuie să fie atenți la astfel de semne pentru a evita situațiile neplăcute.

Teste antidrog pot arăta pozitiv din cauza unor categorii de medicamente comune, iar efectul consta în reacții fals pozitive. Printre acestea se numără:

  • Medicamente analgezice: substanțe din paracetamol sau ibuprofen pot fi confundate cu opiacee.
  • Medicamente pentru anxietate sau insomnie: pot să apară ca benzodiazepine la testare, deși sunt prescrise medical.
  • Antidepresive: potentițeaza risc de rezultate fals pozitive pentru diverse substanțe psihoactive.
  • Medicamente pentru ADHD: amfetaminele folosite pentru tratamentul acestei afecțiuni sunt adesea detectate drept substanțe psihoactive.
  • Medicamente antihistaminice și decongestionante: pot genera rezultate pozitive pentru substanțe psihoactive.
  • Medicamente pentru răceală și tuse: anumite compuși pot fi detectați ca opiacee sau amfetamină.

Răzvan Zaha, criminolog specializat în politici publice din domeniul drogurilor, subliniază importanța continuării tratamentelor medicale conform recomandărilor, fără a ține cont de rezultatele testelor antidrog. „Oamenii nu ar trebui să se gândească la ce tratamente să ia ori să evite pentru a ieși pozitiv sau negativ la DrugTest… ci să urmeze sfaturile medicului”, a declarat el pentru Digi24. Zaha a subliniat că testele pot da rezultate false pentru medicamente banale, consumate de milioane de români anual, cum sunt paracetamol și ibuprofen.

Conform unei analize Declic, o atenție deosebită trebuie acordată limitelor terapeutice și dozajelor pentru a nu afecta negativ abilitățile de conducere. Modificări legislative recente, adoptate de guvern în iulie, prevăd că în cazul în care rezultatele testelor nu sunt finalizate în 72 de ore, șoferii își pot recupera permisele suspendate.

Astfel, șoferii diagnosticați cu anumite afecțiuni trebuie să fie atenți la medicația administrată și să comunice cu medicii pentru a preveni astfel de neplăceri.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro