Reclamă

Șoferii din România care conduc fără asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) ar putea fi sancționați cu amenzi de cinci ori mai mari decât în prezent, conform unor propuneri trimise în Parlament de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Acest demers vine în contextul în care mai mult de un sfert din cele 10 milioane de vehicule înmatriculate în țară nu sunt acoperite de un contract RCA.

ASF propune ca șoferii depistați fără RCA să fie sancționați cu o amendă de 10.000 de lei, în comparație cu valoarea actuală a amenzii, care este de 2.000 de lei. Pentru identificarea vehiculelor care circulă fără asigurare, autoritățile intenționează să folosească și camerele care monitorizează existența rovinietei.

Noul set de propuneri trimise Parlamentului de ASF include și prevederi care permit șoferilor să suspende asigurarea, în cazul în care nu folosesc mașina o perioadă lungă de timp. În acest caz, ei vor fi obligați să scoată plăcuțele de înmatriculare și să nu parcheze vehiculul pe domeniul public.

Printre modificările propuse se numără și posibilitatea ca șoferii să își plătească polița RCA în rate. Chiar dacă unele companii de asigurare oferă deja această opțiune, ea nu este o practică uzuală. „Statistic au fost destul de multe polițe care s-au emis pe 2-4-6-12 rate și după achitarea primei rate, asiguratul nu a mai răspuns solicitării brokerului sau asiguratorului de a plăti următoarele rate”, a declarat Andrei Iordănescu, broker de asigurări.

Proiectul de lege care va fi dezbătut de parlamentari prevede, de asemenea, că șoferii care provoacă accidente grave vor fi sancționați mai aspru, aceștia putând plăti cu până la 80% mai mult pentru RCA. În schimb, conducătorii auto care demonstrează prudență la volan ar urma să beneficieze de bonificații consistente.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro