Premierul Marcel Ciolacu a postat pe Facebook un mesaj unde se declară foarte încrezător în Legea Anastasia, inițiată de PSD. Oficialul spune că această lege va contribui la reducerea accidentelor rutiere și la salvarea mai multor vieți.

El afirmă că nu există nicio scuză pentru șoferii care conduc fără permis, sub influența alcoolului sau a substanțelor psiho-active și iau vieți nevinovate. Odată cu promulgarea Legii Anastasia, astfel de fapte vor fi pedepsite cu închisoare, fără posibilitatea suspendării pedepsei sub supraveghere. Scopul acestei legi este de a reduce numărul accidentelor rutiere și de a salva vieți.

Șoferii care încalcă „Legea Anastasia” ajung direct după gratii

Legea Anastasia, inițiată de PSD, aduce pedepse mai aspre pentru șoferii care încalcă regulile de circulație și pun în pericol viața celorlalți participanți la trafic.

România se află în continuare în vârful clasamentelor sumbre privind numărul deceselor în accidente rutiere din Uniunea Europeană. Inconștiența șoferilor, starea tehnică a mașinilor și infrastructura precară sunt factori care fac din accidentele rutiere o situație normală în România. O statistică recentă a UNSAR confirmă această realitate și plasează România pe primul loc în Europa Centrală și de Est în ceea ce privește accidentele rutiere.

Cea mai mare rată a deceselor în accidente rutiere din UE

În 2022, România a avut cea mai mare rată a deceselor în accidente rutiere din întreaga Uniune Europeană: 85,1 persoane la 1 milion de locuitori. Această cifră vine după un an în care România a înregistrat cel mai mic număr de accidente rutiere în ultimul deceniu, ceea ce arată că situația pe drumurile noastre este în continuare îngrijorătoare.

Aceste statistici arată care sunt cele mai periculoase intervale ale zilei pe străzile și drumurile din România. Începutul anului 2023 a adus în atenție și prăbușirea Euroins, ceea ce arată că mulți români nu caută să aibă o asigurare minimă în caz de accident, din diferite motive. Nu este surprinzător faptul că cel puțin 6 autovehicule din 100 înmatriculate în România sunt implicate anual în accidente rutiere soldate cu pagube materiale, vătămări corporale și decese, conform statisticii UNSAR.

România se află pe primul loc în ceea ce privește numărul de accidente despăgubite prin polițele RCA în Europa. Mai puțin de 2 mașini din 100 înmatriculate în Croația sunt implicate în accidente, de aproape patru ori mai puțin decât în România, arată o analiză realizată de UNSAR. Frecvența accidentelor rutiere în România este de peste 6%, comparativ cu 4% în Bulgaria, 3,2% în Polonia, 2,8% în Cehia, 2,3% în Ungaria și 1,65% în Croația.

șoferi, închisoare, codul rutier

Șoferii din România continuă să fie iresponsabili

De asemenea, frecvența accidentelor rutiere este și mai mare în cazul autovehiculelor de transport marfă (20,4%) și în cazul autovehiculelor destinate transportului de călători (18,9%). Tinerii sub 30 de ani care conduc autovehicule cu motoare de peste 2.500 de cm3 au o frecvență a accidentelor dublă față de media generală (12,7%), conform datelor ASF.

În România, despăgubirile acordate în cazul fiecărui accident în baza polițelor RCA sunt mai mari decât în restul Europei. Asigurătorii din România plătesc în medie despăgubiri de aproximativ 2.160 de euro per accident, față de 1690 de euro în Polonia, 2020 de euro în Slovacia sau 2060 de euro în Cehia.

În plus, România înregistrează o rată ridicată a deceselor în accidente rutiere, cu o rată de decese de două ori mai mare decât media europeană. Cu toate acestea, eforturile depuse de autorități au dus la o scădere a acestei rate. Anul 2022 a fost considerat unul dintre cei mai siguri ani din punct de vedere rutier în România.

Toate aceste statistici au și implicații economice, deoarece frecvența și severitatea mare a accidentelor duc la despăgubiri mari plătite de companiile de asigurare în baza polițelor RCA. Aceste aspecte afectează și nivelul primelor de asigurare RCA.