Reclamă

Reprezentanții Societății Române de Pneumologie (SRP) și ai Societății Române de Cardiologie (SRC) trag un semnal de alarmă cu privire la impactul negativ al țigărilor electronice asupra sănătății, conform unui comunicat publicat de Agerpres.

Reprezentanții celor două societăți susțin că studiile susținute de industria de tutun „au rolul de a manipula opinia publică”, prin transmiterea mesajului „alternativă sănătoasă la țigara clasică”. Conform comunicatului, aceste produse, indiferent de conținutul lor de nicotină, reprezintă un pericol pentru sănătatea populației.

Potrivit sursei citate, publicul are dreptul de a fi pe deplin informat asupra efectelor dăunătoare ale țigărilor electronice dincolo de sfaturile oferite în cabinetele medicale. Acest drept la informație presupune, spun SRP și SRC, un dialog deschis și responsabil.

„SRP și SRC își exprimă îngrijorarea cu privire la promovarea studiilor susținute de industria de tutun, care au rolul de a manipula opinia publică, și prin care se transmite mesajul de «alternativă sănătoasă la țigara clasică». Au trecut 20 de ani de la lansarea primului dispozitiv de acest fel, și suntem în fața primelor studii care însumează un număr de ani acceptabil în literatura medicală, pentru a afirma că pe fondul unui consum cronic, aceste dispozitive, cu sau fără nicotină, aduc prejudicii tuturor consumatorilor”, se afirmă în declarație.

Reprezentanții avertizează că pentru generația tânără, țigările electronice pot reprezenta un punct de pornire spre consumul produselor tradiționale din tutun și chiar al substanțelor ilegale. De asemenea, SRC și SRP subliniază importanța unei abordări bazate pe dovezi științifice în discuțiile despre riscurile asociate consumului dispozitivelor electronice.

Cele două societăți încurajează medicii pneumologi și cardiologi să aplice raționamente bazate pe algoritmi medicali bine documentați și să rămână sceptici față de informațiile false care denaturează adevărul științific. Astfel, profesioniștii sunt îndemnați să evalueze riscurile globale la care sunt expuși pacienții și să comunice informațiile bazate pe date autentice și validate de știință.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro