Potrivit unui nou studiu, suferința de tulburări de somn ar putea crește riscul de a dezvolta glaucom, boala oculară principală care duce la orbire.
Obiceiurile tale legate de somn te expun un risc mai mare de glaucom. Această boală oculară gravă cauzată de o creștere anormală a presiunii în ochi și caracterizată prin pierderea progresivă a celulelor fotosensibile care creează leziuni ale nervului optic, poate duce în cele din urmă la orbire. Relativ comun, glaucomul ar putea afecta peste 112 milioane de oameni din întreaga lume până în 2040.
Deși cauzele sale sunt încă puțin înțelese, un nou studiu publicat la 1 noiembrie 2022 susține că somnul de proastă calitate poate fi legat de un risc crescut de glaucom. „ Sforăitul, somnolența în timpul zilei, insomnia, individual sau în combinație, au fost toate asociate cu riscul de glaucom ”, au spus cercetătorii.
Pentru a ajunge la aceste rezultate, cercetătorii au recrutat 409.053 de persoane cu vârsta cuprinsă între 40 și 69 de ani în Marea Britanie între 2006 și 2010 și i-au urmărit până în martie 2021. Durata „normală” a somnului a fost definită ca fiind între șapte și nouă ore pe zi. În perioada de urmărire, au fost depistate 8.690 de cazuri de glaucom.
Comportamente care cresc presiunea oculară
În comparație cu persoanele cu un somn sănătos, sforăitul și somnolența în timpul zilei au crescut riscul cu 11%, iar insomnia și somnul prea mult sau prea puțin cu 13%.
În timp ce studiul a fost doar observațional, și, prin urmare, nu se poate trage o concluzie, unele explicații biologice plauzibile pot confirma această legătură. Într-adevăr, presiunea internă din ochi, un factor cheie în glaucom, crește atunci când stai culcat și când hormonii de somn sunt perturbați, cum este cazul în timpul insomniei, de exemplu. Depresia și anxietatea care însoțesc adesea problemele de somn pot fi, de asemenea, responsabile pentru această creștere a presiunii interne a ochilor. În cele din urmă, nivelurile scăzute de oxigen din celule, cauzate de încetarea bruscă a respirației în timpul somnului, ar putea afecta nervul optic.
Glaucomul se dezvoltă inițial fără simptome și nu provoacă inițial durere sau pierderea vederii. Astfel, una din două persoane cu glaucom nu ar fi conștientă de patologia lor până nu este prea târziu. Primele semne de avertizare sunt scăderea vederii periferice, vederea încețoșată a obiectelor din apropiere sau chiar durerile de cap.