Reclamă

Într-un grup dedicat pensionarilor de pe Facebook, un român a atras atenția asupra situației sale, arătând fluturașul de pensie care dezvăluie o sumă infimă de doar 596 de lei pe lună. O situație revoltătoare care nu este singulară în România, deoarece există mulți alți pensionari în aceeași situație, dar care au motive variate pentru această pensie derizorie.

Unul dintre cele mai importante motive este reprezentat de munca la negru, unde angajatorii evită plata contribuțiilor pentru angajați, ceea ce duce la obținerea ulterioară a unei pensii insuficiente pentru acoperirea necesităților de bază sau a costurilor pentru tratamentele medicale necesare vârstnicilor.

Românul prezentat în exemplul anterior a fost contactat de echipa Newsweek și, în urma unei discuții cu un reprezentant al unei case de pensii, s-a aflat că acesta a muncit pe un salariu foarte mic, astfel cotizând foarte puțin pentru pensie.

De asemenea, vârsta pensionării sale, de doar 58 de ani, sugerează faptul că acesta s-a pensionat anticipat. Drept urmare, acest pensionar are un indice de corecție de 1,15 și un număr mic de puncte acumulate, respectiv 17.

Indexarea pensiei și recalcularea ulterioară

Potrivit legii, cei care primesc o pensie sub suma minimă de 1.125 de lei, sunt automat îndreptățiți să primească această sumă ca indemnizație socială. În cazul pensionarului în cauză, acesta va beneficia de o indexare de 13% începând cu data de 1 ianuarie, astfel încât pensia sa va crește la 1.281 de lei. De asemenea, la 1 septembrie se va efectua o recalculare a pensiei, care îi va fi favorabilă.

Noua formulă de calcul a pensiei este VPR (valoarea punctului de referință) înmulțită cu numărul total de puncte. Potrivit noii legi a pensiilor, VPR este echivalent cu 81 de lei. Numărul total de puncte este dat de suma punctelor contributive, punctelor de stabilitate și punctelor aferente perioadelor asimilate sau necontributive.

Punctele de necontributivitate reflectă perioadele petrecute în armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte pentru fiecare an), în timp ce punctele de contributivitate reprezintă anii în care individul a contribuit la sistemul de pensii (un punct pentru fiecare an).

Șocant! Un român care a muncit 31 de ani primește o pensie de 590 de lei. Ce sumă va primi după recalcularea pensiilor

Exemplu de calcul al pensiei

Pentru a ilustra modul de calcul al pensiei, să presupunem că pensionarul în cauză a acumulat 5 ani de stabilitate și 3 ani de perioade asimilate în sistemul de pensii. Astfel, punctele sale de stabilitate vor fi calculate în funcție de durata fiecărei perioade, după formula: 5 x 0,5 + 3 x 0,75 = 4,25 puncte.

Adăugând acest număr la cele 17 puncte contributive deja existente, suma totală de puncte va fi de 21,25. Această valoare este înmulțită cu valoarea punctului de referință de 81 de lei, obținându-se astfel suma de 1.722,75 lei. Deoarece pensia este sub limita de 2.000 de lei, nu i se aplică niciun impozit.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro