Serviciul de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Județean (IPJ) Harghita a deschis o anchetă în cazul unui fost profesor de istorie de la Colegiul Naţional „Márton Áron” din Miercurea-Ciuc, și membru al UDMR. Acesta este acuzat că, în ultimii 20 de ani, ar fi abuzat sexual mai multe eleve. Între timp, IPJ Harghita a anunțat că și la nivelul instituției de învățământ a fost deschisă o anchetă internă.

IPJ Harghita a transmis într-un comunicat că a început cercetările în urma apariției unor informații conform cărora un fost profesor de la Colegiul Naţional „Márton Áron” ar fi agresat sexual mai multe eleve. Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale efectuează ancheta sub coordonarea unui procuror. La finalul investigației, va fi luată o decizie de către Parchet în acest caz.

Mărturii luate sub protecția anonimatului

Două articole publicate de un site de investigație în limba maghiară prezintă mărturiile unor femei care afirmă că au fost victime ale fostului profesor. Acestea au dorit să-și protejeze anonimatul în cadrul mărturiei lor.

Fostul profesor de istorie nu mai lucrează la Colegiul Naţional „Márton Áron” din luna august a acestui an, având contractul suspendat. De asemenea, la începutul lunii noiembrie, acesta și-a dat demisia din funcția de consilier local, renunțând astfel și la calitatea de membru al Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR).

Directorul adjunct al colegiului, György Géza Árpád, a declarat că nu a avut cunoștință despre cazurile semnalate în presă începând cu 2018, de când ocupă această funcție. În urma apariției informațiilor în presă, școala a inițiat o anchetă internă pentru a analiza toate aspectele ridicate de acestea.

Șocant! Membru UDMR și fost profesor, acuzat că a violat sexual mai multe eleve. Totul s-ar fi petrecut timp de 20 de ani

Reacția directorului adjunct

György Géza Árpád a afirmat că este surprins de acuzațiile aduse fostului profesor și că acestea, dacă se dovedesc a fi adevarate, sunt foarte grave. El a menționat că profesorul era foarte apreciat de elevi și avea o reputație științifică remarcabilă.

Directorul adjunct al colegiului a mai precizat că profesorul a depus o cerere de suspendare a contractului în luna august, pe motive personale. Din 1 septembrie, profesorul respectiv nu mai predă la colegiu. Acesta a fost și consilier local UDMR timp de 15 ani, dar a demisionat de curând.

Fostul profesor și-a dat demisia din funcția de consilier local invocând dorința de a nu implica aspectele vieții personale în activitatea Primăriei. Korodi Attila, primarul municipiului Miercurea-Ciuc, a considerat demisia binevenită și a menționat că instituțiile trebuie să-și facă treaba în astfel de situații grave.

Primarul a declarat că nu a fost la curent cu acuzațiile aduse fostului profesor, însă a fost șocat de ceea ce a citit în presă. El a subliniat importanța unei anchete instituționale și necesitatea ca școlile să trateze aceste cazuri în mod corespunzător pentru a se asigura siguranța copiilor în cadrul învățământului.

Potrivit presei maghiare, fostul profesor de istorie lucrează în prezent ca director de studii la Academia de Fotbal din Miercurea-Ciuc. De asemenea, în urmă cu trei zile, un site de știri în limba maghiară a publicat o scrisoare în care profesorul își respinge acuzațiile aduse.