Reclamă

Vești proaste pentru o anumită categorie de angajați din România! Acestora li se vor micșora pensiile considerabil. Este vorba despre polițiștii și militarii din România. Măsura respectivă este prevăzută de Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și ar urma să fie aplicat în curând.

Lovitură pentru polițiștii și militarii români

Așadar, după ce se va institui legea respectivă, pensiile polițiștilor și militarilor se vor calcula în raport cu contribuția lor, astfel ajungând la circa 1.900 de lei. Polițiștii și militarii care se pensionează înainte de a se adopta legea respectivă vor primi un timp o pensie de serviciu de aproximativ 4.000 de lei, însă ulterior suma va scădea drastic.

Președintele Sindicatului Polițiștilor Europol nu este de părere că noua lege se va aplica retroactiv.

 „Cei care au intrat în plată cu o pensie, înseamnă un drept câștigat. Sunt mai multe decizii ale Curții Constituționale care spun că, dacă salariile pot suporta reduceri, pe anumite intervale de timp, justificat de situația economico-financiară a țării, la pensii nu se poate interveni. Dacă se va trece pe contributivitate, polițiștii, dar și militarii, vor ieși la pensie pe capete”, a spus Cosmin Andreica, citat de România TV.

Vor demisiona pe capete

Președintele Sindicatului Polițiștilor Europol a explicat faptul că orice schimbare legată de pensii a dus la un număr mare de demisii din sistem.

Șoc total pentru acești angajați din România! Statul a decis să le taie pensiile. Va urma un val de demisii

 „În urmă cu trei ani, pensia medie în sistemul de apărare era de 3.320 lei. Dacă se va trece pe contributivitate, se va ajunge undeva la o pensie de 1.900-2.000 de lei. Și-așa sistemul nu mai prezintă atractivitate, uitați-vă la școlile de poliție, unde au ajuns să fie 1,5 candidați pe loc, de la 6 pe loc sau chiar 9 pe loc, la Academia de Poliție”,  a mai spus acesta.

De asemenea, sindicaliștii au atenționat că mii de polițiști vor demisiona dacă pensiile acestora se vor calcula pe baza contribuției. Din punct de vedere profesional, dacă pleacă 5.000 de polițiști din sistem care au experiență, plecarea acestora ar însemna un dezastru total și echivalează cu dispariția a 15.000 de polițiști.

Pentru că există o scădere semnificativă în materie de personal, MAI apelează la angajări din sursă externă, iar cel care este angajat pe un asemenea post va fi nevoit să urmeze un curs de inițiere, care durează trei luni, și în care va participa la 30 de ore de drept penal și drept procesual penal.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro