Miercurea Ciuc este acum centrul unui scandal cutremurător. Un fost profesor de istorie de la Liceul Márton Áron și fost consilier local, Zsolt Orbán, este acuzat de abuzuri sexuale asupra elevilor pe o perioadă de aproximativ 20 de ani. Aceste acuzații au ieșit la lumină în urma unei anchete riguroase, aruncând o umbră sumbră asupra comunității locale.

Un Trecut Întunecat: Acuzații Grave

Scandalul a început cu dezvăluiri recente în spațiul public. Fostele eleve ale profesorului, sub protecția anonimatului, au descris cum acesta le-ar fi abuzat sexual. Acuzațiile acoperă o perioadă lungă, începând din anii 2000. Scandalul a izbucnit în urma unei anchete în două părți, publicată de Átlátszó Erdély.

Primele Suspiciuni și Reacția Liceului

În 2003, conducerea Liceului Márton Áron a fost alertată de părinții unei eleve de 12 ani despre o posibilă relație neadecvată între fiica lor și profesorul Orbán. Cu toate acestea, cazul pare să fi fost mușamalizat. Psihiatrul care a evaluat situația nu a considerat necesară inițierea unei anchete disciplinare, iar Orbán a continuat să predea.

Activitatea Recentă a Profesorului și Reacții

Orbán a demisionat din funcția de consilier local în noiembrie 2023, invocând „motive personale”. De asemenea, a cerut concediu fără plată pentru un an de la catedră, rămânând titular. În prezent, activează în cadrul clubului de fotbal FK Csíkszereda ca director educativ, lucrând cu minori, dar nu cu fete. Anumite surse sugerează că funcția sa ar fi fost influențată politic, datorită legăturilor cu UDMR.

Confruntarea și Negările Profesorului

Confruntat cu acuzațiile, Orbán neagă categoric orice comportament inadecvat. Într-un drept la replică, a susținut că e vorba de o campanie de defăimare și că relațiile sale cu elevele au fost consensuale, afirmând: „Nu ar fi avut niciun fel de relație cu fata de clasa a VI-a, Anna, și că este vorba de o neînțelegere a gesturilor sale de a încerca să îi acorde mai multă atenție și că evenimentele descrise în articolele acuzatoare nu sunt evenimente reale, ci sunt produsele a două decenii de memorie subiectivă.”

Reacția Comunității și Autorităților

Scandalul a provocat un val de reacții în comunitate și în rândul autorităților. Inspectoratul de Poliție Județean Harghita a inițiat o investigație pentru a stabili întreaga situație de fapt, sub coordonarea procurorului de caz. Reacția publică este împărțită între cei care cer dreptate și cei care sunt sceptici față de acuzații.

Aceste dezvăluiri nu numai că aruncă o lumină întunecată asupra trecutului profesorului, dar ridică și întrebări serioase despre protecția elevilor în sistemul de învățământ. Comunitatea așteaptă cu nerăbdare răspuns