Pacienții cu boli cronice din România trăiesc momente de disperare și incertitudine, după ce au aflat că, începând cu jumătatea lunii noiembrie, nu vor mai primi rețete compensate sau gratuite.
De asemenea, li se refuză accesul la bilete de trimitere sau recomandări de consultații decontate de Sistemul Național de Asigurări Medicale. Situația a fost adusă la cunoștință pacienților de către medicii de familie, care au ales să protesteze față de întârzierile în plata serviciilor medicale.
Medicii de familie protestează
Medicii de familie, revoltați că nu li s-au plătit serviciile de două luni, au recurs la această formă de protest prin informarea pacienților cu privire la posibilele restricții la care vor fi supuși. Aceștia susțin că, deși ar fi trebuit să primească banii începând cu luna octombrie, au primit doar 60% din venituri.
În plus, medicii afirmă că, săptămâna viitoare, ar trebui să primească banii pentru luna noiembrie, dar nici măcar pentru luna octombrie nu au fost plătiți integral. Această situație le creează dificultăți financiare, deoarece nu pot acoperi costurile salariilor angajaților.
Medicii afirmă că situația este tot mai gravă și în alte județe. Un exemplu elocvent este cel al unei comune din județul Mureș, unde bolnavii au primit vestea tulburătoare că vor trebui să plătească investigațiile medicale sau medicamentele din buzunarul propriu. Doctorul Roxana Ganciu, medicul de familie al comunei respective, are în evidență pe lista sa aproximativ 2.000 de pacienți, majoritatea fiind copii sau vârstnici.
Pacienții cu boli cronice, în pericol
Printre aceștia, se numără și o profesoară pensionară, al cărei tratament cu medicamente compensate este vital. Situația o pune într-o poziție disperată, deoarece pe luna i-ar costa aproximativ 400 de lei, iar pensia pe care o primește este insuficientă pentru a susține aceste cheltuieli, conform Antena 3.
Medicii de familie au decis că, în cazul în care până în data de 18 decembrie nu vor primi restul de bani pentru luna noiembrie, vor întrerupe activitatea în contract cu Casa de Asigurări. Aceasta înseamnă că nu vor mai elibera rețete compensate și nici bilete de trimitere care să fie decontate de către sistemul asigurărilor medicale.
Consecința imediată a acestei acțiuni va fi aglomerarea unităților de primiri urgențe din spitale. Urgențele medicale ale pacienților cu boli cronice nu vor mai putea fi tratate într-un mod eficient și adecvat, ceea ce va impune un volum mai mare de lucrări pentru personalul acestor unități.