Surprinzător sau nu, există o schimbare semnificativă în privința aderării României la Spațiul Schengen. Potrivit presei maghiare, guvernul lui Viktor Orban este de fapt responsabil pentru migranții neînregistrați care ajung în Austria, nu România.
Această revelație este o lovitură pentru cancelarul federal al Austriei, Karl Nehammer, care până acum acuza doar țara noastră și Bulgaria pentru această situație. De fapt, această problemă a fost motivul pentru care România nu a fost încă acceptată în Spațiul Schengen.
O schimbare semnificativă în privința aderării la Schengen
Jurnaliștii de la Budapesta afirmă că Austria s-a opus aderării noastre la Schengen fără un motiv întemeiat, având în vedere că 80% dintre cei peste 100.000 de migranți care au intrat ilegal în Austria anul trecut proveneau din Ungaria, conform 24.hu.
Potrivit presei maghiare, Viktor Orban se confruntă cu o provocare majoră dacă programul de președinție al Ungariei la Consiliul Uniunii Europene din 2024 include aderarea României la Spațiul Schengen.
Articolul menționează că presa austriacă susține că situația migranților neînregistrați se înrăutățește din cauza Ungariei.
„Suntem, de fapt, sursa majorității migranților neînregistrați care ajung în Austria. Și soluția europeană pe care Viena o condiționează aderării României este blocată de Orban, astfel că frontiera româno-ungară rămâne sub control”, se arată în articolul din presa maghiară.
Șoc în Ungaria: „Nu România, ci guvernul Orban este vinovat”
Se face referire și la un articol din Der Standard cu titlul „Prietenul lui Nehammer, Orban, este co-responsabil pentru problema migrației Austriei”.
Articolul din presa austriacă subliniază faptul că, în ciuda faptului că Ungaria permite refugiaților să continue călătoria spre vest și acceptă puține cereri de azil, liderii austrieci aflați la guvernare nu-l critică pe Viktor Orban, ci mai degrabă îl simpatizează.
De asemenea, presa maghiară precizează că 80% dintre cei peste 100.000 de migranți care au intrat ilegal în Austria anul trecut proveneau din Ungaria.
Articolul din presa maghiară face referire și la un raport al unui important post de radio austriac, care susține că există două modalități prin care migranții din Serbia pot ajunge în Austria.
„Se pare că frontierele între Croația și Serbia și între Bosnia și Serbia nu sunt atent monitorizate de austrieci, iar aceasta nu este o rută foarte importantă, deoarece războaiele din Balcani au facilitat trecerea ilegală a frontierei pentru cei care se confruntă cu mine explozive în aceste zone. Una dintre rutele preferate de migranți trece direct prin Ungaria, în timp ce cealaltă trece prin România, dar aceasta din urmă devine din ce în ce mai puțin atractivă pentru migranți, în ciuda justificării lui Nehammer de a bloca aderarea României la Schengen”, se arată în raportul postului de radio austriac.