Într-un prezent în care îngrijorarea se concentrează asupra scumpirii gazelor, există și români care nu poartă această povară. Aceștia au ales să folosească sursa de încălzire a sobelor cu lemne. Deși pentru mulți aceasta ar părea o metodă învechită, eficiența ei este maximă. Căldură multă cu bani puțini, ar spune unii. Ei bine, nu mai este deloc așa. Prețul lemnelor de foc a crescut de asemenea în ultimii doi ani. Totodată, acestea sunt distribuite de către primării cu limite.
50% din gospodăriile din România se încălzesc cu lemne de foc
Cu siguranță căldura sobei, modul în care lemnele trosnesc în foc sunt amintiri ale copilăriei la țară a multora. Cei mai mulți dintre românii care trăiesc în mediul rural au păstrat această metodă de a-și încălzi casele și deseori chiar de a găti: la soba cu lemne.
Metoda este cu siguranță una eficientă, dar în nici un caz cu mult mai ieftină. În ultimii ani, prețul lemnului de foc a crescut semnificativ. În prezent, prețul lemnului de foc a fost plafonat la 500 de lei per metru cub. Un tarif uriaș dacă ne raportăm la 2018-2019 de exemplu când un metru cub de lemn pentru foc se vindea cu 300 de lei.
Aceste prețuri sunt valabile pentru cetățenii care achiziționează lemn de la Romsilva prin intermediul primăriilor.
De altfel, internetul abundă de anunțuri legate de vânzarea lemnului. În disperare de cauză, cetățenii care se încălzesc cu lemne de foc apelează și la această variantă. De exemplu este sunt scoase la vânzare reziduri de lemn de la unele fabrici sau mici afaceri locale. Acest tip de lemn este însă extrem de uscat, eficiența lui fiind de scurtă durată.
Guvernul a decis ca în următoarele 6 luni, să fie oprite exporturile de lemn în alte state.Tocmai pentru ca acesta să fie suficient pentru cetățenii care apelează la acest tip de încălzire.