Reclamă

China a anunțat că are în plan costrucția unui soare artificial la sfârșitul anului trecut. Iar acum acesta ar putea fi gata până la finalul anului 2020.

China construiește un soare artificial

Structura incredibilă va putea atinge 100 de milioane de grade Celsius.  Temperatura va fi de  șase ori mai mare  decât centrul Soarelui real. Oamenii de știință speră că „soarele artificial” va ajuta la exploatarea puterii fuziunii nucleare.

Dacă vor reuși să îl creeze, această reușită ar aduce umanitatea cu un pas mai aproape de crearea „energiei curate nelimitate”. Prin imitarea reacțiilor care apar în mod natural în interiorul Soarelui.

„Soarele artificial” a fost anunțat pentru prima dată de cercetătorii chinezi în noiembrie anul trecut, dar proiectul tocmai a atins o etapă importantă. Presa chineză raportează că studiile timpurii au permis cercetătorilor să creeze temperaturi uimitor de ridicate.

Cercetătorii folosesc un dispozitiv numit „tokamak”, care utilizează un câmp magnetic puternic pentru a prinde plasma fierbinte. Soarele real atinge temperaturi de aproximativ 15 milioane de grade Celsius în centrul său.

Dar plasma de la soarele artificial din China a atins o temperatură a electronilor de 100 de milioane de grade Celsius. Și o temperatură de ion de 50 de milioane de grade .

Ionii sunt ceea ce „generează energie în dispozitiv”, a spus Duan Xuru, un oficial la China National Nuclear Corporation, pentru Science and Technology Daily, ziarul oficial al Ministerului Științei și Tehnologiei din China.

,,Deci, planul este să aducem acum temperatura ionilor până la 100 de milioane de grade. Temperatura ionului este de obicei mai mică decât temperatura electronilor, deci acest lucru poate fi dificil.”

Dispozitivul, a spus Duan, trebuie să fie modificat pentru a atinge obiectivul. Pe lângă presiunea ridicată, fuziunea nucleară necesită temperaturi extrem de ridicate – pe care soarele artificial le-ar putea oferi.

Dacă va avea succes, China ar putea oferi o mână de ajutor majoră Reactorului Termonuclear Experimental Internațional (ITER). Un proiect major în care sunt implicați oameni de știință din 35 de țări și care își propune să găsească „surse noi de energie” folosind fuziunea nucleară.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro