Smogul este un fenomen de poluarie specific marilor orașelor, puternic industrializate, din întreaga lumea. Este caracterizat printr-o combinație de ceață și fum, fiind cauzat de o mixtură de fum și dioxid de sulf.

Fenomenul a apărut recent și în țara noastră, mai exact în zona de vest a României. Localnicii din zonele afectate se plâng de faptul că aerul devine greu de respirat, în special seara, iar străzile par a fi cuprinse de o ceață densă.

Ministerul Mediului a făcut măsurători pentru a stabili exact gradul de poluare al aerului din zonele respective, iar rezultatele sunt devastatoare: calitatea aerului este una deosebit de proastă. Drept răspuns, autoritățile au luat măsuri și fac eforturi pentru a stabili sursa acestei poluări care afectează atât de tare aerul respirabil.

Smogul se așterne peste zonele din vestul țării undeva după orele prânzului, iar localitățile par pur și simplu înghițite de fum și ceață. Valorile de poluare din Timișoara sunt asemănătoare cu cele din Beijing, iar acești indici ar trebui să fie foarte alarmanți pentru populație, considerând diferența dintre nivelul de industrializare din cele două orașe.

Cauze ale acestui fenomen sunt: traficul intens din orașe, combustibilii folosiți, centralele termine, incendiile de vegetație precum și fabricile, care reprezintă unul dintre factorii cei mai poluați în societatea în care trăim.