Guvernul a decis ca prețul laptelui să fie redus cu 10% de la 1 mai. 4 zile de la această dată, în magazine prețurile sunt aceleași.
„Șmecheria” găsită de magazine ca să nu scadă prețul laptelui
Cu o inflație record, românii abia își mai permit să trăiască. Alimentele de bază sunt tot mai scumpe, în timp ce comercianții încasează profituri record. Printre produsele de care nu se pot lipsi oamenii cu prețuri care au explodat se numără și laptele. În unele magazine, costă și 10 lei, o creștere de mai bine de 30% față de anul precedent.
În această criză a intervenit Guvernul, care a cerul scăderea prețurilor. În urma unor negocieri purtate la Ministerul Agriculturii cu producătorii, procesatorii și reprezentanții lanțurilor de magazine, s-a ajuns la o înțelegere. Mai exact, de la 1 mai , prețul laptelui ar fi trebuit plafonat, adică redus cu 10%.
Doar că data de 1 mai, liberă de la stat, a trecut, iar comercianții pare că și-au luat și liber de la plafonare. Așa că deși au fost de acord să scadă prețurile, la raft situația e aceeași. Acest lucru se întâmplă deși ministrul Petre Daea susține că a fost personal în magazine și că a verificat situația.
Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a explicat ce se întâmplă în magazine. Acesta susține că va mai dura o perioadă, până când lanțurile de magazine să poată implementa toate prețurile.
Totuși, există și o chichiță, de care comercianții probabil vor profita: plafonarea este valabilă doar la laptele din România. Așa că dacă este din import, prețul redus nu se aplică și Consiliul Concurenței nu poate lua măsuri.
Fermierii amenință că vor fi nevoiți să intre în faliment
Din acest plan al Guvernului să reducă prețurile, cel mai dezavantajați sunt, culmea, fermierii români. Aceștia oricum vindeau laptele la prețuri extraordinar de mici, de câțiva lei. Iar acum, avertizează că este posibil să ajungă în pragul falimentului.