Tribunalul federal din SUA a decis recent că faimosul smarald de 380 de kilograme, cunoscut sub numele de „smaraldul Bahia”, trebuie întors în Brazilia, după aproape 20 de ani de controversă. Confiscată în 2008 de poliția din Las Vegas, piatra a fost la centrul unui litigiu complex privind proprietatea sa, diverse persoane și companii din SUA și statul brazilian revendicând-o.
Smaraldul Bahia, evaluat la aproximativ 1 miliard de dolari, a fost excavat în 2001 din lanțul muntos Carnaiba, situat la 400 de kilometri de Salvador, capitala regiunii Bahia, o zonă renumită pentru zăcămintele sale de smaralde. Dezvăluirea pietrei a fost urmată de numeroase povești și speculații, inclusiv despre un presupus blestem și aventuri dramatice, precum un atac al unei pantere asupra minerilor care l-au dezgropat.
Piatra a părăsit Brazilia în mod fraudulos în 2005, sub pretextul de a fi un bloc de asfalt, cu o valoare declarată de doar 100 de dolari. Ajunsă în SUA, smaraldul a trecut prin mâinile mai multor proprietari până a fost scos la licitație pe eBay, unde a primit o ofertă de 19 milioane de dolari. Totuși, tranzacția nu a fost finalizată, proprietarul de atunci sperând la o sumă mult mai mare, de cel puțin 75 de milioane de dolari.
Smaraldul a petrecut ani buni în centrul unui litigiu juridic și a fost folosit chiar și ca garanție într-o tranzacție de diamant. Totuși, justiția din Brazilia și judecătorul federal Reggie Walton din SUA au hotărât repatrierea sa, recunoscând astfel că piatra a fost scoasă ilegal din țara de origine.
Lanțul muntos Carnaiba este considerat simbolic pentru smaraldele sale, fiind numit capitala braziliană a acestor pietre prețioase. Din 1963 până astăzi, zăcămintele de smarald din Bahia au atras mii de mineri, cunoscuți sub numele de garimpeiros, care continuă să extragă pietre valoroase. Smaraldul Bahia este a șasea piatră importantă descoperită în regiune în ultimii 25 de ani, ceea ce a accentuat și mai mult prestigiul regiunii.
Decizia de a returna smaraldul Bahia reprezintă un alt succes semnificativ pentru Brazilia, în acțiunile sale de a recupera obiecte de patrimoniu furate, precum cele două repatrieri importante realizate din Danemarca și Germania anul acesta.