Slujbele de sporire a ploilor vor fi oficiate în întreagă țară. Înaltul Ioan al Banatului a îndemnat toți preoțîi și ieromonahii să oficieze momente de rugăciune în acest sens. Slujitorii bisericii sunt îndemnați s aiasa la troite pentru a se ruga alături de credincioși.

Reclamă

Slujbele de Rusalii pentru depășirea secetei

Slujbele pentru sporirea ploilor se vor desfășura fie la troite, fie la hotare sau holde Acolo, preoțîi vor rosti rugăciuni speciale și se vor ruga alături de credincioși. Reprezentantul Arhiepiscopiei Banatului susține că  seceta trebuie interpretată că un îndemn la credință mai multă. Acesta ii îndeamnă pe preoții din întreagă țară dar și pe călugării din mănăstiri să se roage pentru sporirea ploilor.

Reclamă

„Potrivit rânduielilor liturgice, în ziua a două a Rusaliilor, închinată cinstirii Preasfintei şi de viaţă făcătoarei Treimi, îndemnăm preoţîi şi ieromonahii eparhiei noastre să oficieze, după Sfânta Liturghie, la troiţele ridicate în hotarele satelor sau la capătul holdelor, slujba de sfinţire a apei şi să binecuvânteze ţarinile, viile, grădinile, livezile, rostindu-se rugăciunile speciale din Molitfelnic, pentru că bunul Dumnezeu să ocrotească toate culturile şi roadele de grindină, dăunători, inundaţii şi vijelii.” a precizat Înaltul Ioan al Banatului.

Slujbele cu aceste rânduieli se vor desfășura atâta în perioada premergătoare Rusaliilor cât și în ziua marii sărbători. Rezultatele analizelor în ceea ce privește pagubele secetei în România sunt dezastruase.
Comisiile desemnate de ministrul Adrian Oros au întocmit documentele de constatare în acest sens. Astfel, seceta a afectat o suprafață de 1,3 milioane de hectare dintre cele 2,9 milioane cultivate anul trecut în toamna. Țară noastră traversează  cea mai mare secetă din ultimii 50-60 de ani. Potrivit prognozei agrometeorologice emise de ANM, valabilă până pe 11 iunie, conţinutul de apă pe profilul de sol 0-100 cm, în cultură grâului de toamnă, va prezența valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în majoritatea zonelor de cultură.
Slujbele se vor desfasura pentru sporirea ploilor