Reclamă
Reclamă

Slovacia a anunțat că își va exprima susținerea pentru Mark Rutte la șefia NATO, cu condiția ca alianța să îi furnizeze un nou sistem anti-aerian. Anunțul a fost făcut de președintele țării, Peter Pellegrini.

În schimbul susținerii lui Rutte, Slovacia negociază obținerea unui sprijin pentru apărarea antiaeriană, după ce guvernul precedent a donat Ucrainei singurul sistem antiaerian de tip S-300 pe care îl deținea. Statele aliate au retras, de asemenea, bateriile Patriot amplasate temporar în Slovacia.

Pellegrini a declarat că Slovacia ar fi preferat un secretar general al NATO mai apropiat ‘geografic’ de Europa Centrală și de Est, precum președintele Klaus Iohannis. ‘În urma consultărilor cu ambii candidați și după consultarea premierului Robert Fico și a guvernului slovac, Slovacia își poate imagina să-l susțină pe premierul Mark Rutte pentru a fi ales secretar general al NATO’, a precizat Pellegrini.

Reclamă

Președintele slovac a subliniat că această susținere vine cu solicitarea ca Mark Rutte să facă demersuri pentru asigurarea protecției spațiului aerian al Slovaciei, din poziția de secretar general al NATO. ‘Slovacia nu mai are astăzi niciun sistem de apărare antiaeriană, de aceea am discutat cu Rutte despre situația în care, dacă este ales secretar general al Alianței, să facă eforturile necesare pentru asigurarea protecției și apărării spațiului aerian al Slovaciei – cel puțin până când Slovacia va putea să-și asigure cu capacități proprii protejarea spațiului aerian. Rutte și-a exprimat disponibilitatea de a soluționa această problemă în viitor’, a declarat președintele.

‘Vom solicita NATO să găsească undeva în statele membre un sistem antiaerian’ care să poată fi amplasat în Slovacia până când această țară va dispune de propriul sistem, a adăugat Pellegrini. El a mai precizat că i-a cerut lui Rutte să aibă în vedere principiul geografic în ocuparea posturilor la nivelurile inferioare celui de secretar general al NATO.

Rutte a avut, luni, o discuție la Bruxelles și cu Viktor Orban, care până în prezent a refuzat să-l susțină pentru postul de secretar general al NATO, în urma unei declarații făcute de Rutte acum trei ani. Premierul olandez afirmase că Ungaria trebuie pusă ‘în genunchi’ și că ‘nu mai are ce să caute în Uniunea Europeană’, după ce Ungaria a adoptat o lege anti-LGBT despre care a susținut că are ca scop ‘protejarea minorilor’.

În urma discuției de luni, Viktor Orban și-ar fi ridicat obiecțiile față de candidatura lui Rutte și nu i-a mai cerut acestuia să prezinte scuze pentru declarația din 2021. Dacă relatările presei olandeze se confirmă, Rutte ar mai avea nevoie doar de sprijinul României pentru a obține consensul asupra numirii sale în postul de secretar general al NATO.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro