Guvernul slovac condus de Robert Fico a decis să mărească taxa pe valoarea adăugată (TVA) pentru cărți de la 10% la 23% cu scopul de a reduce deficitul bugetar. Această inițiativă a fost primită cu critici atât din partea librăriilor și editorilor, cât și a grupurilor de extremă dreaptă pro-Rusia, scrie The Guardian.
Ministrul de finanțe al Slovaciei, Ladislav Kamenicky, a declarat că studiile sugerează că principalele segmente care achiziționează cărți sunt cele mai înstărite, motiv pentru care a propus majorarea TVA-ului la cota de bază. Chiar dacă alimentele, medicamentele și manualele ar fi scutite de majorare, propunerea guvernului de coaliție are ca obiectiv creșterea veniturilor bugetare cu 50 de milioane de euro în 2025.
Dacă măsurile fiscale vor fi aprobate de Parlament, Slovacia ar deveni una dintre puținele țări europene care nu aplică cote reduse de TVA pentru cărți, alături de Danemarca. Cu o piață de carte estimată la 100 de milioane de euro anual, președintele Asociației Editorilor și Vânzătorilor de Cărți din Slovacia, Juraj Heger, a exprimat preocupări legate de faptul că măsura ar afecta vânzările și ar presupune prețuri mai mari pentru cititori. „Oamenii sunt foarte supărați”, a declarat Heger pentru The Guardian.
Critici au venit și din partea extremei drepte. Roman Michelko, reprezentant al Partidului Național Slovac, a comparat noul TVA cu politicile comuniste anterioare. Directorul editurii Torden, Robert Merva, a susținut că măsura fiscală reflectă „superficialitatea gândirii guvernului” și ar putea servi altor interese străine.
Slovacia are ca obiectiv reducerea deficitului bugetar de la 6% la 4,7% din PIB în 2024. Prim-ministrul Fico, cunoscut pentru simpatia sa față de regimul lui Vladimir Putin, a subliniat necesitatea acestei consolidări bugetare.
În contrast cu Slovacia, majoritatea țărilor din UE aplică TVA redus pentru cărți, menținând TVA-ul mediu în jurul valorii de 6%. Exemple includ Regatul Unit, Irlanda, Norvegia și Cehia, unde cărțile sunt scutite de TVA.