Rezistența la antibiotice a devenit o problemă gravă în România.

Acest lucru se întâmplă din mai multe cauze, cum ar fi automedicația, informațiile greșite obținute de pe rețelele de socializare dar și din cauza farmaciilor care eliberează antibiotice fără prescripție medicală. 

Aceste practici au dus la creșterea consumului de antibiotice la nivel național. Din această cauză au crescut cazurile de afecțiuni grave care nu răspund tratamentului cu antibiotice. 

Crește rezistența la antibiotice în România

Specialiștii subliniază că această problemă este cauzată de modul în care antibioticele sunt utilizate, atât când sunt necesare, cât și când nu sunt necesare. Această practică conduce la dezvoltarea rezistenței bacteriilor la antibiotice, iar acest lucru face ca antibioticele să nu mai fie eficiente în tratarea bolilor respective. 

Rezistența la antibiotice este o problemă deosebit de mare în România, iar anumite boli devin tot mai rezistente la tratament. Această problemă este generată de bacterii care devin tot mai inteligente și adaptabile, așa cum s-a întâmplat și în timpul pandemiei de coronavirus. 

Situație gravă în România! Antibioticele nu mai fac față anumitor afecțiuni medicale. Care este cauza
Social media

Autoritățile medicale îndeamnă populația să evite automedicația și să utilizeze antibiotice doar la indicația medicilor. Este important ca oamenii să nu urmeze sfaturile medicale găsite pe rețelele de socializare sau cele oferite de persoane neautorizate. 

Avertismentul medicilor

 În plus, medicii recomandă să se evite achiziționarea antibioticelor fără prescripție medicală. Acest lucru poate contribui la dezvoltarea rezistenței la antibiotice și la creșterea numărului de afecțiuni care nu răspund la tratamentul cu antibiotice. 

Conferențiarul dr. Ioan Andrei Vereșiu, medic primar în nutriție internă și cardiologie, trage un semnal de alarmă și îi îndeamnă pe oameni să nu cumpere antibiotice fără prescripție medicală. România se confruntă cu o problemă gravă în acest sens, iar aceasta nu poate fi rezolvată decât prin schimbarea atitudinii și prin utilizarea antibioticelor doar în cazurile în care acestea sunt necesare și prescrise de către medici.