Consiliul Superior al Magistraturii a organizat ieri alegeri pentru conducerea forului în anul 2020. Chiar dacă au fost mai mulţi favoriţi la şefia CSM, Cum ar fi Nicoleta Ţînţ, se pare că Lia Savonea rămâne până la sfârşitul acestui an şi până la noi alegeri, preşedintele forului, asta din cauza unui caz istoric de egalitate în voturi, care a dus la amânarea alegerilor.

Reclamă

Membrii CSM au mandat de câte șase ani, iar  președintele și vicepreședintele forului, de câte un an, asta făcând ca alegerile să se desfăşoare şi anul acesta.

Lia Savonea a fost șefa Curții de Apel București, iar la mandatul de la CSM, a fost într-un conflict permanent cu o parte a membrilor Consiliului.

Reclamă

La şedinţa de marţi au fost prezenţi şi ministrul justiţiei Cătălin Predoiu şi preşedintele Klaus Iohannis.

La începutul şedinţei s-a pentru Nicoleta Țînț în funcţia de preşedinte CSM– cu nouă voturi „pentru” și nouă „împotrivă”.  Votul s-a reluat de încă două ori, ieşind acelaşi rezultat.

CSM a decis să amâne votarea noii conduceri a Consiliului, deci Lia Savonea rămâne președintă până la finalul acestui an.

În schimb, Consiliul Superior al Magistraturii a votat pentru  funcţia de vicepreşedinte şi a ales-o în funcţie pe procuroarea Tatiana Toader, care îl înlocuieşte pe procurorul Solomon.

CSM nu a stabilit când vor fi noile alegeri pentru preşedintele forului.