Situația este extrem de gravă în condițiile în care ne aflăm în valul patru al pandemiei, iar cifrele arată că zilnic mor peste 500 de oameni și se infectează peste 10.000. Din acest motiv, Ministerul Sănătății a decis să transfere în străinătate pacienți aflați în stare gravă, însă din păcate, mulți dintre aceștia își pierd viața pe drum.

Astfel, conform datelor existente în aplicația alerte.ms, la nivel național există 1.743 de paturi ATI destinate pacienților cu COVID-19. În București sunt avizate de DSP 392 paturi de ATI pentru pacienții de COVID-19.

Situație gravă în spitalele din România

Trebuie să se țină cont de faptul că la nivel național există o rezervă operațională de 149 paturi ATI destinate pacienților de COVID-19, care sunt activate, în dinamică, acolo unde numărul pacienților ATI depășește capacitatea secțiilor principale.

În acest moment, 1.861 de paturi ATI sunt ocupate la nivelul întregii țări și nu există locuri libere, altele decât cele persoanelor cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2.

Cifre uriașe de infectări

Conform ultimelor date transmise de autorități, în ultimele 24 de ore, au fost raportate 14.950 de cazuri noi de infectare cu coronavirus și 512 decese. La ATI sunt internate peste 1.861 de persoane aflate în stare foarte gravă.

Dacă la începutul pandemiei de coronavirus autoritățile alertau că virusul face ravagii printre persoanele bolnave și vârstnici, acum lucrurile s-au schimbat. Cei vizați sunt tinerii, iar conform cifrelor înregistrate, zilnic mor persoane foarte tinere.

De asemenea, medicii trag semnale de alarmă prin care spun că spitalele sunt pline de adolescenți infectați, a căror stare de sănătate se agravează rapid. În continuare, specialiștii atrag atenția că singura metodă de a scăpa de pandemia de coronavirus, care ne-a schimbat total viețile de un an de zile, este vaccinarea.