Un nou caz de variola maimuței a fost confirmat în România

Variola maimuței începe să pună probleme serioase în tot mai multe țări. Boala a fost declarată urgență de sănătate public în mai multe state. Numărul cazurilor continuă să crească alarmant, iar deja au fost înregistrate primele două decese în Europa. Și în România situația devine îngrijorătoare, un nou caz de îmbolnăvire a fost confirmat.

Un nou caz de infectare cu variola maimuței a fost identificat în România, a anunțat ministerul Sănătății. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 33 de ani, din Craiova. Acesta a avut câteva simptome specifice, iar investigațiile de laborator au confirmat că pacientul este infectat cu variola maimuței. În prezent, bărbatul este internat, iar starea lui de sănătate este una bună. A fost declanșată ancheta epidemiologică pentru stabilirea contacților direcți.

Până în prezent, în România au fost identificate 21 de cazuri de variola maimuței. Primul caz a fost anunțat în data de 13 iunie. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 26 de ani din București. Acesta s-a infectat de la o persoană apropiată care călătorise în ultima perioadă în mai multe țări din Europa.

Situația se înrăutățește! Un nou caz de variola maimuței a fost confirmat în România. Care este bilanțul total
Social media

Cum se transmite boala și cine are deja imunitate

Variola maimuței nu se răspândeşte cu uşurinţă între persoane şi necesită un contact apropiat. Acest virusul intră în organism prin pielea sau mucoasele lezate, tractul respirator, ochi, nas sau gură şi prin fluide corporale. Variola maimuței se răspândește în principal în timpul contactului fizic apropiat şi prelungit cu o persoană infectată.

Potrivit directorului medical al Institutului „Matei Balş” din Bucureşti, Adrian Marinescu, persoanele născute înainte de anul 1979 au fost vaccinate obligatoriu împotriva variolei. Astfel, în prezent au un risc mai mic de infectare cu variola maimuţei. Cei care se înscriu în această categorie se pare că au deja asigurată imunitate durabilă, iar șansele de a contracta virusul sunt destul de mici.

„Vaccinul pentru variola umană asigură, din fericire, o eficacitate de 80-85 la sută din datele pe care le avem. Ceea ce înseamnă că persoanele născute după 1979, când nu a mai fost obligatorie vaccinarea, au un risc mare de a se infecta. Şi altceva ce este foarte important: prin vaccinare se asigură o imunitate durabilă de zeci de ani.”, a declarat Adrian Marinescu.

Share.

Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații Publice, SNSPA. A urmat mai multe cursuri de Multimedia – Radio și Televiziune, activează în presa online de trei ani. În prezent este redactor al publicației Substanțial.ro. Este bine ancorată în tot ceea ce ține de showbiz și la curent cu ultimele noutăți.