Șeful statului major ucrainean, Oleksandr Sîrski, a declarat că situația de pe frontul de Est al Ucrainei s-a deteriorat semnificativ, evidențiind o intensificare a ofensivei rusești în zona Ceasiv Iar. Informația a fost confirmată într-o declarație făcută sâmbătă, care subliniază dificultățile întâmpinate de forțele ucrainene în fața unei presiuni crescute după alegerile prezidențiale din Rusia de la jumătatea lunii martie.

Armata rusă a lansat atacuri concentrate în sectoarele Lîman, Bahmut și Pokrovsk, profitând de condițiile meteorologice favorabile pentru a avansa cu vehicule blindate. Această ofensivă reînnoită a dus la realizarea de ‘succese tactice’ de către Rusia, în ciuda pierderilor suferite, prin desfășurarea de noi unități blindate.

Sîrski a remarcat că zonele ‘cele mai problematice’ au fost întărite cu mijloace de apărare antiaeriene, subliniind totodată necesitatea superiorității tehnologice și îmbunătățirea formării militarilor ucraineni. Acesta a evidențiat și solicitările repetate ale Kievului către aliații săi occidentali pentru muniții și sisteme de apărare antiaeriană, subliniind impactul negativ al blocajelor politice de la Washington asupra aprovizionării.