Sistemul de garanție returnare (SGR), implementat la finalul anului trecut, a înregistrat o creștere semnificativă în colectarea ambalajelor, atingând pragul de 3 milioane de ambalaje colectate zilnic, a anunțat ministrul Mediului, Mircea Fechet, în cadrul Interviurilor Digi24.ro.

Comparând cu începuturile sistemului, când în decembrie se colectau doar 30.000 de ambalaje pe lună, performanța actuală evidențiază o progresie remarcabilă, ministrul exprimându-și optimismul cu privire la continuitatea acestei evoluții. „Suntem în traiectoria pe care o estimam… Ne așteptăm ca această evoluție să fie una continuă,” a declarat Fechet.

Obiectivul SGR este de a îmbunătăți drastic procentul de reciclare din România, țara fiind până în prezent la coada clasamentului european, cu o rată de colectare separată de doar 12-13%. Prin implementarea și extinderea sistemului, se urmărește atingerea unei rate de peste 90% în ceea ce privește reciclarea ambalajelor, începând cu al treilea an de funcționare. „Plecăm de la o colectare separată de 12-13%, suntem codașii Europei…”, a adăugat Fechet, subliniind ținta ambițioasă a programului.

În plus, ministrul Mediului este încrezător că inițiativa va câștiga și mai mult teren printre comercianții mici, anticipând o participare în creștere în program. „Sunt convins că e o chestie de timp până se vor înscrie mai mulți mici comercianți în acest program”, a concluzionat Fechet.